Избори 2022

На бирачком мјесту заплијењене наочаре за снимање

МУП Републике Српске саопштио је да је током данашњих избора забиљежено неколико пријава кривичних дјела, а ухапшено је и пет чланова бирачког одбора у мјесту Хозићи код Новог Града.

ФОТО:Уступљена фотографија

– У 7.30 часова од стране предсједника изборног мјеста у ОШ “Свети Сава”, општина Источно Ново Сарајево пријављено да је В. Ј. на поменутом изборном мјесту дошла са наочарама за снимање непознате марке. Наведени предмет је привремено одузет од стране полицијских службеника ПС Источно Ново Сарајево. О свему наведеном обавјештен дежурни тужилац ОЈТ Источно Сарајево која ће се о квалификацији догађаја накнадно изјаснити. У 9.30 часова пријављено да је у улици Друге Сарајевске бригаде, мјесто Војковићи, општина Источна Илиџа С. М. наочарима за снимање снимио изборни листић који му је од стране изборне комисије одузет. Лицу су у ПС Источна Илиџа одузете наочале те је о свему наведеном обавјештен дежурни тужилац која ће се о квалификацији догађаја накнадно изјаснити- саопштено је из МУП РС.

Штаб Министарства унутрашњих послова Републике Српске „Избори 2022“ прати и предузима мјере и радње у циљу одржавања повољне безбједносне ситуације у Републици Српској на дан општих избора у БиХ. Преглед инцидената на подручју Републике Српске за 02. октобар 2022. године у временском периоду од 7 до 11 часова.

У 7.50 часова путем телефона у Полицијску станицу Козлук обратио се полицијски службеник и пријавио да му се на бирачком мјесту у насељу Пађине обратио Г.Г. и пријавио предсједника бирачког мјеста Пађине А.С. да му дана 2.10.2022. године око 6.15 часова, приликом пребројавања изборног материјала није дозволио да присуствује истом као посматрач, те да је из тог разлога физички и вербално насрнуо на њега. О наведеном обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бијељина који је саопштио да нема елемената кривичног дјела.

Полицијској управи Приједор у 7 пријављено је да бирачко мјесто у мјесту Хозићи, општина Нови Град није отворено на вријеме. На бирачко мјесто упућен полицијски службеник и предсједник Општинске изборне комисије. На наведеном гласачком мјесту је од стране посматрача Ј.Ј. примјећен у двије кутије одређени број попуњених гласачких листића. Предсједник Општинске изборне комисије смијенио је бирачки одбор, обавијестио ЦИК, а о догађају је обавјештен и тужилац Окружног јавног тужилаштва Приједор који се изјаснио да се ради о кривичном дјелу „Изборна превара“ и наложио да се лише слободе чланови бирачког одбора. Полицијски службеници су на основу наведеног лишили слободе И.Џ., Р.Х., И.М., Е.В. и С.Х.. Гласачко мјесто Хозићи обезбјеђено је од стране полицијског службеника, а спорни гласачки листићи су увиђајем одузети- саопштено је из МУП-а Српске.

У 9.35 часова у ПС Јања пријављено да је у мјесту Ченгић, Град Бијељина у 09,30 дошло до свађе између посматрача Г.Д., С.Ј. и М.Т., сви из Ченгића у вези начина гласања старих лица, гдје је ометан нормалан ток гласања. Након изреченог упозорења од стране Предсједника бирачког мјеста, настављено је са нормалним гласањем које за вријеме наведеног догађаја није прекидано.

У 10.26 часова на бирачком мјесту у ОШ ”Свети Сава” у Добоју, дошло је до препирке између чланова бирачког одбора. Након тога на исто бирачко мјесто дошао је Б.М. и почео са нарушавањем јавног реда и мира виком и галамом, те се удаљио у непознатом правцу. По наведеном поступили полицијски службеници ПС Добој 1, који ће по проналаску лица Б.М. истог санкционисати по члану 7. Закона о јавном реду и миру.

Око 10.35 часова ПС Зворник запримила је пријаву да су посматрачи испред једне политичке партије дошли испред зграде Градске Управе Зворник и побацали акредитације посматрача. Обавијештен дежурни тужилац ОЈТ Бијељина који је саопштио да се изврши увиђај без тренутне квалификације догађаја.

У 10.25 часова у ПС Бијељина 1 приступила је З.Н. из Бијељине, која је поднијела писмену пријаву у име градског одбора једне политичке странке, а коју је потписао предсједник Градског одбора Т.С. у којој наводи да су лица Р.П. и непознато лице у просторијама ауто-праонице која се налази улици преко пута ОШ ”Кнез Иво од Семберије” давали новчану накнаду гласачима који су одређени за гласање на бирачким мјестима која се налазе у наведеној ОШ. По наведеној пријави поступају рад полицијски службеници ПУ Бијељина који су обавијестили дежурног тужиоца ОЈТ Бијељина који је наложио да се узме писмена изјава од подносиоца пријаве на све околности наведене у пријави због утврђивања свих чињеница. Рад по пријави у току.

-У циљу предузимања безбједносних мјера и радњи поводом одржавања општих избора на подручју БиХ, министар унутрашњих послова Републике Српске донио је наредбу о забрану превоза експлозивних материја у друмском саобраћају од 2.10.20202. године од поноћи до 3.10.2022. године до 6 часова. Министарство у сједишту, полицијске управе и полицијске станице за наведени дан неће издавати одобрења за превоз експлозивних материја. У истом временском интервалу на подручју Републике Српске забрањен је и саобраћај за теретна моторна возила преко 3,5 тоне укупне масе- навели су из МУП-а.

Подијели...
Извор
СРПСКА ИНФО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!