Избори 2022Политика

Анализа изборних резултата у Билећи која после 16 година неће имати посланика

Обрађени су резултати Општих избора.
Колеге са Првог Портала доносе нам анализу избора у Билећи која после 16 година неће имати Народног посланика

Можда је мало изненађење побједа Жељке Цвијановић за члана предсједништва, јер је претходни пут за предсједника Републике Српске убједљиво изгубила од Вукоте Говедарице, а с обзиром на слабији резултат СНСД-а, требало би поставити питање да ли је струја око Милана Миличевића лобирала за Жељку. Такође се поставља питање да ли су тиме казнили Шаровићеву струју окупљену око начелника Билеће?

Јелена Тривић је побиједила Милорада Додика у Билећи за отприлике 500 гласова разлике, иако је опозиција предвиђала разлику и до 1500 гласова, и остварени плус Тривићеве је управо разлика за коју је ослабио СНСД као странка у односу на претходне изборе.

Ово је први пут да је Милорад Додик изгубио у Билећи у трци за неку функцију.

Претходне опште изборе 2018. године СНСД је освојио 2101 глас, а за локалне изборе који су одржани 2022. године је имао 2212 гласова.

Ове изборе је СНСД наступао у коалицији са СРС др Војислав Шешељ и СНС-ом и заједнички освојио 1633 гласа, па је евидетно да је резултат самог СНСД-а и мањи од овога за неколике стотина гласова. Са овим резултатом билећки СНСД је страначки губитник избора у Билећи.

На листи СНСД-а је најбољи резултат остварио Лука Петровић са 959 гласова, који је побиједио скоро на сваком бирачком мјесту. Билећани су му дали велико повјерење, за свега десетак гласова мање него актуелном начелнику Веселину Вујовићу. Петровић је имао више за 200 гласова у односу на Радована Вуковића, а најинтересатније је што су у родном селу Радована Вуковића, највеће повјерење добили Лука Петровић и Илија Таминџија. Радован Вуковић има дупло мање гласова него прошле изборе, што можда показује да је вријеме за политичку пензију.

Илија Таминџија је освојио скоро исти број гласова као кандидат из Билеће, а с обзиром на процентуални пад странке, задржао је, па чак и повећао повјерење грађана Билеће.

Валерија Лакић је задржала приближно исто повјерење код Билећана.

Српска демократска странка, заједно са некадашњим радикалима који су се утопили у ову странку, има 1323 гласа. Веселин Вујовић и Никола Бајовић, предводници локалне власти у Билећи, нису повећали повјерење грађана, иако суверено управљају општином већ двије године. Веселин Вујовић као начелник општине је освојио само тричавих 980 гласова, што је врло слаб резултат у односу на 4394 гласа које је освојио за начелника општине. Вујовић је на подмукли начин запошљавао раднике у општину, правећи им уговоре у септембру са почетком рада послије избора.

Заборавио је Вујовић да су му била „пуна уста“ прекобројног запошљавања радника у кампањи за начелника. Билећани су му ставили до знања да неће да живе у граду гдје ће се само подизати споменици и причати о рату, већ хоће да живе у граду нових идеја окренути ка будућности.

Социјалистичка партија у коалицији са НДП-ом је дефинитивни побједник избора, посебно ако узмемо у обзир да је већина чланства билећког НДП-а прешла у НПС Дарка Бањца. Социјалисти су у Билећи имали највећи раст, и може се слободно рећи да су они највише заслужни за директни мандат ове странке у скупштину РС.

Листа за правду и ред Небојше Вукановића је добила повјерење 642 гласача, што је помало изненађење за Билећу. Небојша Вукановић је до сада наносио велику штету Херцеговини и Билећи. Зашто су Билећани у овом броју гласали за ову листу остаје да се истражи у некој дубљој анализи.

ДНС и њихов „трећи пут“ је доживио значајан пад у Билећи на протеклим изборима. Без обзира на велика обећања и причу о некаквом „трећем путу“, народ није насјео. ДНС је наступао у кампањи понашајући се на начин као да су долетјели са Марса, као да никад нису били на власти, међутим народ није заборавио да су у протеклих 15 година увелико били на функцијама користећи све бенефите и привилегије. Очекивања локалног Славка Дангубића као предсједника регионалног одбора ДНС-а су била велика, али изгледа да Билећани више не вјерују у празну причу.

Билећа први пут нема посланика. С обзиром на бенефите од бивших посланика, Билећа неће имати никаквих негативних посљедица.

Ако је Лука Петровић имао скоро исто гласова као актуелни начелник општине Билећа, да ли је то сигнал да Билећи требају промјене?

Да ли је тренутак да људи који дуже вријеме уређују политичку сцену у граду пусте неке нове, неокаљане, млађе снаге, који су се доказали на разним функцијама, да покушају помоћи Билећи да изађе из дубиозе?

Да ли ће СНСД да се реорганизује и освјежи, а тиме и буде спона са новом старом власти на нивоу Републике Српске?

Ко су ти нови људи који могу помоћи?

На сва та питања ћемо вјероватно добити одговоре у наредним данима. Надајмо се да ће превладити разум и да ће се повећати спремност и енергија младих људи, а смањити похлепа старих потрошених политичара, јер је то једини начин да Билећа изађе из кризе.

Подијели...
Извор
ПРВИ ПОРТАЛ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!