ИстакнутоСпецијал

Анализирамо Резолуцију о војној неутралности Републике Српске

[AdSense-C]
На 22. редовној сједници  Народне скупштине Републике Српске већином гласова Народних посланика изгласана је Резолуција о војној неутралности Републике Српске. Доносимо вам неке од најзначајних ставова Резолуције која је подијелила јавност на оне који ову Резолуцију сматрају као убирање политичких поена владајућих партија и оне који овај акт сматрају позитивном одлуком сагледавајући укупне српске националне интересе.

У резолуцији зимеђу осталог пише и ово:

Република Српска је опредјељена да сваки будући статус координише са Републиком Србијом као потписницом Дејтонског споразума. У складу с тим Народна скупштина Републике Српске доноси одлуку о проглашавању војне неутралности Републике Српске у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума у Републици Српској на коме би се донијела коначна одлука о том питању.
Народна скупштина утврђује обавезу свих органа и институција Републике Српске на провођење ове Резолуције, примјењујући уставне надлежности Републике. Свако супротно поступање биће санкционисано у складу са законом.
Народна скупштина обавезује на поштовање ове Резолуције и све представнике из Републике Српске у заједничким институцијама Босне и Херцеговине, јер су бирани у Републици Српској која је по уставу и закону изборна јединица. Обавеза се односи и на представнике из Републике Српске у међународним организацијама и форумима.
Претходно донесени акти Народне скупштине Републике Српске који се односе на пуноправно чланство у војним савезима, престају да важе.

Једну овакву, сличну, Резолуцију изгласала је и Народна скупштина Републике Србије и овом Резолуцијом Републике Српске послата је јасна порука народима и државама у региону и свијету да ће Срби са ове стране Дрине бити јединствени са Србима из Републике Србије и да ће је пратити када је у питању војна сарадња са страним војним организацијама.

Ова резолуција одбацује могућност да се у неком тренутку Република Српска и Република Србија нађу у два различита војна савеза јер оставља моралну обавезу будућим вршиоцима власти у Републици Српској да спроведу референдум и питају српски народ о приступању у било који војни савез.

Како смо навикли да у БиХ вриједе вишеструки правни страндарди па право у Срајеву и право у Бањој Луци као да су двије различите науке. Водећи се компликованим правним системом у БиХ, БиХ може да уђе у било који војни савез са или без ове Резолуције, али морално, политички, и не би било коректно да заједничке институције на нивоу БиХ то и ураде без сагласности српског народа чије представнике ова Резолуција обавезује да остану војно неутрални.

На крају, ова Резолуција о војној неутралности Републике Српске остала је у сијенци немира у нараодној Скупштини које су проузроковали већи дио опозиционих политичара негодујући због неусвајања њихових захтијева у вези дневног реда. Одлуком Предсједника парламента Републике Српске готово сви опозициони политичари добили су дисциплинску мјеру удаљења са засједања па је овако важна тачка дневног реда остала без гласова опозиције.

Придружите се и Ви са коментарима, како овдје тако и на нашој fb страници, на анализу Резолуције о војној неутралности Републике српске.

Билећа online
[AdSense-C]

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!