Политика

Колико још Билећа има времена?

Билећа, мала општина на југу Српске, није више позната по предивном језеру, по знаменитим Билећанима или по надалеко чувеној школи резервних официра. Сада је најпознатија по дуговима, скандалима и општем расулу. Вријеме је да се Билећани запитају куда иде Билећа и колико још времена има, прије него што сва омладина напусти град?

Ушли смо у Нову годину, а ову малу напаћену општину чекају стари проблеми. Од локалне власти познате по великим обећањима и малим способностима, одавно више нико ништа не очекује. Запослени у општинској администрацији се више и не сјећају када су примили посљедњу плату док начелник Веселин Вујовић, мирно чека крај мандата, послије кога се неће моћи похвалити ни да је општину окречио, а камоли да је нешто значајније урадио. У његова предизборна обећања да ће  ријешити неке проблеме, довести инвеститоре, да неће запошљавати нове раднике више нико не вјерује. У општини у којој је вријеме стало главни инфраструктурни проблем је боја фасаде градске гимназије. И највећи ентузијасти из  СДС-а и ПДП-а су се разочарали у начелника општине, а да не помињемо тек борце Републике Српске. Да подсјетимо да је начелник Весо Вујовић и предсједник борачке организације у Билећи, и да је обећао да ће ријешити горуће борачке проблеме, а управо многи борци му замјерају да је ријешио само проблеме својих послушника и гласача.

Но више пажњу јавности привлачи шта ради локакна опозиција предвођена СНСД-ом? Једна слика са предизборног љепљења плаката СНСД-а говори више од сто ријечи. На њој највише пензионера баш као да на њима Билећа остаје.

Да ли окосница једне странке могу бити пензионери? Билећки СНСД су потресали разни скандали и афере. У општински одбор странке већ годинама не могу да уђу образовани и квалификовани кадрови, доказани у својој струци. СНСД у Билећи, као највећа и најјача странка би требао бити покретач многих иницијатива и пројеката, јер има директну конекцију са републичком власти. Претходних година смо видјели да ту није било жеље ни идеје за тражење подршке за неке пројекте, који су са сигурношћу могли бити реализовани у Билећи. Да наведемо примјер Невесиња и Требиња који су домаћински наступали и добили значајне пројекте од Владе Републике Српске и Владе Србије. Билећа је у једном моменту добила пројекат за регулисање оборинских вода, али тај пројекат се претворио у двогодишњи хорор за грађане Билеће, а све због ситних личних интереса појединаца.

Дугогодишње дјеловање истих кадрова и њихова непособност, довело је до непостојања енергије у локалном СНСД-у, што су показали и недавни избори. Сада су све очи упрте хоће ли доћи по промјена у билећком СНСД-у и до провјетравања кадрова, или ће се наставити са старом династијом, све док не дође до потпуне пропасти и одбора и  Билеће. По кулоарима се прича да ће можда династија билећког СНСД-а прећи са оца на сина, а да ли је то тачно, сазнаћемо у наредном периоду. На све те приче чује се и негодовање великог броја активиста СНСД-а, и ако се то десе сигурно би се многи повукли из активности странке. Многи чланови странке више не желе да буду марионете за стицање личних привилегија локалних моћника и појединаца.

Знамо да се веома тешко одрећи власти и привилегија, а можда је сад последњи тренутак да се локални СНСД препусти неком новом, без мрље и са енергијом која може сабити редове и препородити странку до нових избора. Тај неко нови би требао бити неострашћен, неко ко би могао сјести са сваким у граду, који би могао окупити људе иза себе и повести Билећу у бољу будућност. Надајмо се да ће тај неко ускоро бити и изабран, јер Билећа нема још дуго времена за чекање.

Подијели...
Извор
ПРВИ ПОРТАЛ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!