Европа

Холдинг словеначких електрана мета хакерских напада. Пословни систем предузећа паралисан

Холдинг група Словенских електрана у ноћи са петка на суботу је била мета сајбер напада. Према њиховим увјеравањима, овим догађајем ни на који начин није угрожена производња електричне енергије у земљи. Вирус рансомваре-а је заразио пословне системе те отежао пословање овог предузећа закључавајући рачунарске системе и документацију овог предузећа.

У компанији истичу да су обавијештени сви кључни актери, поред полиције, Канцеларија за информациону безбедност, СИ-ЦЕРТ , руководство СДХ, Елес, Влада и други надлежни државни органи.

Како преноси портал словеначке телевизије хаковани су систем контроле безбједности и противпожарни аларми, а погођени су и системи ТЕШ-а, Дравских електрана и Рудник Велење.

Холдинг Словеначке електране инцидент је први пут открио у ноћи са сриједе на четвртак користећи софтверски систем “SIEM” задужен за откривање пријетњи и инфекција.

Колико је ситуација озбиљна говори податак да је у рјешавању ове ситуације укључено чак 40 ИТ стручњака, од чега је неколико и спољних, који раде на откључавању компромитованих дијелова информационог система.

Подијели...
Извор
РТВ СЛОВЕНИЈА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!