Европа

Имају више од 40 и живе са мамом. Суд им наложио исељење

Проценат одраслих Италијана који живе са родитељима, већ дуже вријеме је прилично висок, а једна мајка је била приморана да предузме драстичне мјере након што су њена два сина, обојица у четрдесетим годинама, одбила да напусте удобност породичне куће.

Неименована жена која има 75 година, из града Павије, уморила се од тога што мора да издржава своје синове, од 40 и 42 године, и у неколико наврата је покушала да их убиједи да почну самостални живот, посебно пошто су запослени.

“Али нико о томе није хтио ништа ни да чује!“, рекла је она, према извјештају у локалним новинама Ла провинћија Павезе.

Мајци је засметало и то што њени синови не доприносе кућним трошковима или пословима. Зато их је извела на суд, што је кулминирало пресудом судије Симоном Катерби, која је саосјећала са њеном невољом и издала налог за исељење мушкараца.

У пресуди се наводи да, иако је за мушкарце који још увијек живе код куће првобитно била гарантована “обавеза родитеља да обезбиједи издржавање“, то више није оправдано с обзиром на чињеницу да су старији од 40 година. Мушкарци имају рок до 18. децембра за исељење.

Скоро 70 одсто људи у Италији старости између 18 и 34 године и даље живи у истом домаћинству са родитељима, према подацима из 2022. године, односно 72,6 одсто мушкараца и 66 одсто жена.

Студија из 2019. показала је да је од младих одраслих који живе код куће 36,5 одсто студената, 38,2 одсто има посао, а 23,7 одсто га тражи.

И млади у Србији из родитељског дома одлазе тек када закораче у четврту деценију.

Иако је у Италији одувијек постојала култура више генерација које живе под једним кровом, број младих који дуже остају у породичној кући посљедњих година је порастао, углавном као резултат тешких економских услова и доста времена које је потребно да се нађе стабилан посао.

Иако је налог за исељење насљедника ријеткост, у Италији је било случајева да су родитељи одведени на суд од стране њихове одрасле деце која још увек очекују финансијску подршку.

У једном случају, 2020. године, италијански врховни суд је одбацио жалбу тридесетпетогодишњег музичара који је тврдио да његов приход од 20.000 евра није довољан за живот и да му је потребан новац од родитеља . Његов случај је одбијен, судском пресудом да млади немају аутоматско право на финансијску подршку родитеља.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
РТС

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!