Република Српска

Потребна бржа изградња далековода који су у надлежности “Електропреноса БиХ”

У Републици Српској постоји потреба за новим далеководима за пренос струје, што је у надлежности “Електропреноса БиХ”, који би требало проактивније да приступа инвестицијама јер се за реализацију таквог пројекта код њих чека најмање пет до осам година, изјавио је Срни генерални директор “Електропривреде Републике Српске” /ЕРС/ Лука Петровић.

“И ми, као и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић сматрамо да “Електропренос БиХ” споро рјешава инвестиционе захвате, док на својим рачунима и данас има стотине милиона марака”, рекао је Петровић.

Он је указао на потребу за новим далеководима, наводећи као примјер Јахорину којој је потребна велика количина електричне енергије јер је у посљедње вријеме доживјела наглу туристичку експанзију тако да се њене потребе сада могу задовољити једино проширивањем високонапонске електропреносне мреже која је у надлежности “Електропреноса БиХ.”

Према његовим ријечима, тренутно због огромног броја прикључака и потребе за енергијом у одређеном тренутку може доћи до проблема и престанка рада неких постројења, ако би се, на примјер, прикључило 5.000 потрошача, а не само 500, као што је био случај прије 10 година.

“Да би се то ријешило, прије неколико година иницирали смо израду пројектне документације код “Електропреноса БиХ”, јер је то њихова надлежност, пошто дистрибутивна мрежа не може да доведе довољно енергије до горе, колика је потражња”, појаснио је Петровић и додао да то, међутим, већ четврту годину није ријешено и да нема изгледа да ће бити до 2026. године.

Он истиче да је то веома важно због развоја туризма на Јахорини, као и због укупног развоја тог краја и уплате одговарајућих ренти општини Пале.

“То је проблем за “Електродистибуцију” Пале која мора да доводи струју са неког другог крака да би задовољили Олимпијски центар “Јахорина” и све објекте који су тамо изграђени”, напоменуо је Петровић.

Он је указао на то да је евидентан и проблем са напајањем струјом Љубиња, пошто се снабдијева из Стоца, наводећи да љубињски привредници потпуно оправдано реагују када се деси неки квар, због штете коју тада претрпе.

“Исто се дешава и у Милићима и Фочи која се једнострано напаја преко Горажда и зато ћемо настојати да са “Електропреносом БиХ”, “Електродистрибуцијом” Пале и “Хидроелектранама” на Бистрици трајно ријешимо напајење Јахорине, Фоче и Љубиња из Требиња јер су то три кључна проблема”, рекао је Петровић.

Он је навео да је потребна ревитализација и реконструкција електродистибутивне мреже у Републици Српској која је повезана на високонапонску мрежу у надлежности “Електропреноса БиХ”.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!