Република Српска

Недостаје инжењера електроенергетике. На конкурс за плату од 2500 КМ нико се није јавио

Савез енергетичара Републике Српске покренуће ширу активност да би подстакао већи број студената да уписују смјер електроенергетика на електротехничким факултетима, јер у Српској недостаје кадрова ове струке која је жила куцавица привредног система, рекао је предсједник Савеза Срђан Мазалица.

Мазалица је нагласио да је све мање студената који завршавају електроенергетски смјер на електротехничким факултетима, што је стратешка грана привреде Српске.

Према његовим ријечима, Српска може да буде ускраћена и за неке развојне шансе јер нема довољно стручњака из те области, која значајно утиче на домаћи бруто производ.

Мазалица, који је и руководилац у оперативном подручју у Електропреносу БиХ” рекао је да је у овом предузећу недавно расписан конкурс за три мјеста инжењера на који се нико није пријавио иако је стартна плата од 2.400 КМ до 2.500 КМ.

– И Електрокрајина је тражила пет инжењера, али их нису могли пронаћи, а њихова плата је око 2.000 КМ – рекао је Мазалица.

Мазалица је нагласио да Српска треба више да улаже у електротехничке факултете када је ријеч о условима у којима се ради, али и кадровском оспособљавању и повећању плата.

Извршни директор за снабдијевање у предузећу Електропривреда Републике Српске Зоран Луковић рекао је да у електроенергетском сектору недостаје електро инжењера, те је додао да је на посљедњем сатанку колегијума ЕРС-а договорено да ово предузеће запосли све инжењере са бироа рада.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић рекао је да је на овој високошколској установи уписано 64 студента на првој години за област електроенергетике, аутоматике и електронике, рачунарства и информатике.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!