Република Српска

Пронађено злато у Језеру

На три локације на територији Језера потврђени су високи садржаји злата.

То су показали досадашњи лабораторијски резултати геолошких истраживања на подручју ове општине, саопштио је Милош Бошњаковић, генерални директор компаније Лyкос Балкан Металс.

“На три локације потврђени су високи садржаји злата на контактима различитих литолошких јединица, и до невјероватних 27,5 грама по тони у континуитету од чак 60 метара, што је неуобичајено висок садржај и за свјетски познате руднике злата”, рекао је Бошњаковић.

“Испитивање узорака у акредитованој лабораторији открило је веома висок потенцијал за наставак геолошких истраживања, а тај геолошки потенцијал овог подручја уједно је и инвестициони потенцијал значајан за развој не само ове општине, већ и унапређење квалитета живота становника и побољшање економских прилика на ширем подручју”, додао је Бошњаковић.

Иако се ради о раној фази истраживања, из Лyкоса поручују да се ови резултати могу сматрати једним од најбољих на подручју цијеле БиХ, али и Балкана.

Подсјетимо, ова компанија, регистрована на Аустралијској берзи, од прошле године на подручју Језера врши геолошка истраживања путем своје фирме у БиХ, СНК Метали.

За пројекте у Републици Српској првобитно је обезбиједио 15,5 милиона конвертибилних марака.

“У 2023. години се очекује да ће компанија само у општину Језеро инвестирати више од 60 милиона конвертибилних марака”, речено је из Лyкос-а.

Наглашавају да за све детаљне информације о лежишту, концентрацији и количини ове руде предстоје године детаљног рада на локалитету, па позивају Владу Републике Српске да се укључи у подршку имплементацији ове стране инвестиције.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!