Привреда

Потписан меморандум о разумијевању о пројекту изградње ХЕ „Билећа“ (ФОТО)

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић потписао је данас у Бањалуци са предсjедником Управног одбора кинеске компаније АVIC – China National Aero-Technology International Engineering Corporation Лиуом Хонгхоунгом Меморандум о разумијевању о пројекту изградње ХЕ „Билећа“, саопштено је из ресорног Министарства.

Планским документима из области енергетике предвиђена је приоритетна изградња ХЕ „Билећа“ те је овим Меморандумом изражена намјера страна потписница да преговарају о условима сарадње на овом пројекту и евентуалном закључивању одговарајућих уговора о његовој реализацији, у складу са важећим прописима.

У Меморандуму се наводи да ће кинеска компанија о свом трошку да оцијени постојећу документацију за изградњу ХЕ „Билећа“ и да ће извршити потребна истраживања терена, како би припремила студију изводљивости пројекта и остале потребне документе.

ФОТО:Влада Републике Српске

-Влада је препознала позитивне резултате које је компанија АVIC као извођач радова остварила током активности изградње ХЕ „Бистрица“ и у том смислу ће их подржати уколико буду ангажовани као извођач радова на основу јавног позива који би био расписан за пројекат изградње ХЕ „Билећа – рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, интерес ове компаније да реализује и друге енергетске пројекте у нашој земљи поред оних које већ реализује јасан је показатељ да је Република Српска пожељно инвестиционо подручје богато ресурсима које можемо и треба да ставимо у функцију њеног развоја.

Процијењена инсталисана снага будућег постројења је 33,5MW и реализоваће се по принципу „кључ у руке“, наводи се у саопштењу. Меморандум је закључујен на период од шест мјесеци.

Састанку су присуствовали и представници кинеске осигуравајуће куће Синошур, Увозно-извозне банке Кине, Електропривреде Српске, предузећа „ХЕ Бистрица“ и „ХЕ на Дрини“.

ФОТО:Влада Републике Српске

Прије овог састанка је у истом саставу одржан састанак у кабинету премијера Вишковића, током ког је разговарано о реализацији пројекта изградње ХЕ на ријеци Бистрици и финансирању овог пројекта.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!