Привреда

Експанзија соларних електрана у Херцеговини. У овој години на мрежу их прикључено 80 а предњачи Билећа (ВИДЕО)

Енергија из обновљивих извора, сунца, вјетра, воде, требала би бити енергија будућности. Херцеговина је по броју сунчаних дана одличан терен за коришћење овог природног ресурса, због чега је интересантна домаћим и страним инвеститорима. Само у овој години на мрежу је прикључено 80 електрана, а још 116 чека пуштање у рад. Поставља се питање исплативости и одрживости ових инвестиција.

Од почетка приче о добробити коршћења сунчеве енергије за добијање електричне, и тек понеког постројења соларних панела, Херцеговина је, за неколико година, стигла до бројке од 237 малих соларних електрана, укупне инсталисане снаге око 40 мегавата. На мрежи ће бити и велики произвођачи, који су од ресорног министарства добили концесију на десет или више година.

– Сигурно мжемо говорити о експанзији – рекао је секретар Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске Александар Јегдић.

Инвеститори су домаћи привредници или физичка лица, као и стране компаније, које у коришћењу сунчеве енергије виде исплативу и сигурну инвестицију, која брзо враћа уложени новац. Неке рачунице кажу да се уложено врати за пет до седам година, а да преосталих десет до петнаест, колико је животни вијек панела, иде у профит.

– Почела се монтирати у априлу. Завршена је почетком августа и пуштена у пробни рад. Видјећемо временом колика је исплативост – истакао је Ранко Медан из команије “Татјана Енерџи” Љубиње.

Осим Љубиња, по броју нових постројења предњаче Невесиње и Билећа. Кад потекну планирани “зелени” киловати у Билећи се надају двомилионским приливима у буџет, а сличне бенефите очекују и у Невеисњу.

Постављају се питања максималне квоте зелених киловата и је ли капацитет постојеће дистрибутивне мреже довољан за сву количину нове енергије. Електро Херцеговина, са постојећом инфраструктуром близу је “црвене линије”. Имају обавезу прикључења нових произвођача, а соларне електране након тога немају обавезу плаћања мрежарине.

– Први смо почели да обрађујемо захтјеве и прикључујемо на мрежу. У међувремену мрежа је попуњена што се тиче капцитета, од стране прозвођача из соларних панела. Технички смо испоштовали све и примили онолико колико може мрежа поднијети да не би изазвали проблеме потрошачима – рекао је директор Електро Херцеговине Огњен Куљић.

По новом Закону о обновљивим изворима енергије Влада би требала да донесе Програм о коришћењу ОИЕ као и максималне количине електричне енергије које остварују право на подстицај. Зелени киловати, као пожељна енергија, подлијежу систему подстицања из накнада, које плаћају сви потрошачи.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!