Привреда

Сточарство и прерада млијека сигуран извор зараде у Билећи (ВИДЕО)

У прошлој години број произвођача млијека, коопераната Мљекаре “Пађени” из Билеће, био је мало мањи у односну на 2022. годину али су количине предатог млијека веће.

Непосредни кооперантски однос засновало је 700 произвођача, уз још око 250 који сарађују са мљекаром. Међу билећким кооперантима предњаче Милош Ђајић и Бориша Бољановић.

Бољановић је кооперантски однос почео прије двадесет пет година, откако Мљекара откупљује и прерађује млијеко. Узгаја око четердесет грла, од чега највећи број музних. Прошле године предао је око седамдесет хиљада литара млијека.

Милош Ђајић, инжењер пољопривреде из Жудојевића није чекао запослење у струци, па је, на породичном имању формирао мјешовити фарму, са осамдесет грла. Кооперант је од 2021., а прошле године произвео је стотину хиљада литара млијека. Углавном на испаши, захваљујући повољном времену, узгаја и товна грла.

У Мљекари “Пађени” одговарају да цијену диктира тржиште и није искључено да би ускоро могла бити повећана. Прошле године прерадили су око двадесет милиона литара млијека, откупљеног од коопераната од Бијељине до Љубиња.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!