Привреда

Фирма „Б&Б сунце и вјетар“ у Билећи жели да гради електране вриједности од 250 милиона КМ

Фирма “Б&Б сунце и вјетар” из Билеће, основана прије мање од годину дана у Билећи тражи од ресорног министарства концесију како би у овој локалној заједници градила соларну електрану и вјетропарк, укупне вриједности близу 240 милиона марака.

Према сазнајима КАПИТАЛ-а иза овог предузећа стоји власник фабрике кафе и кондиторских производа “Crnagoracoop” из Даниловграда у Црној Гори Недељко Бабић. Фабрика је позната и по бренду “Чича Глиша”.

Са њим у бизнису је и директор и оснивач компаније “Систем – МНЕ”, Љубиша Бошковић, а која се бави пројектима из обновљивих извора енергије.

На њихову иницијативу Министарство енергетике и рударства Републике Српске је расписало два јавна позива за додјелу концесије, гдје им по закону као подносиоцу припада додатних десет одсто бодова приликом вредновања понуда.

Позивом је одређено да соларна електрана “Планик” има инсталисану снагу од 80 мегавата и процијењену годишњу производњу од 106 гигават часова струје.

Вриједност ове инвестиције је 136.908.100 КМ, гдје би једнократна концесиона накнада била 684.500 КМ, док ће концесионар плаћати и 0,0055 за сваки произведени киловат електричне енергије.

Када је ријеч о вјетропарку, он ће се простирати на око 6.000 квадрата, имаће инсталисану снагу од 39,6 мегавата и годишњу производњу од 93,2 гигават часа.

Процијењена вриједност овог електро енергетског постројења је 101,5 милиона марака.

Концесионар коме буде повјерен овај пројекат биће дужан да плати 507.635 марака једнократне накнаде, те, као и у случају соларног парка, 0,0055 КМ по киловату струје.

Помоћник министра за енергетику Милан Баштинац, каже за КАПИТАЛ како ће позив бити отворен 60 дана те да очекује да се и други потенцијални инвеститори пријаве и надмећу.

“Предност од 10 одсто приликом бодовања коју добија предузеће које је поднијело иницијативу на самом крају не мора ништа да значи, јер се бодује по више критеријума и та предност се може брзо истопити. Нама је битно да се инвестори јаве и надмећу, те да добијемо концесионара који ће моћи да изнесе овај пројекат”, казао је Баштинац.

Иначе, представници фирме “Б&Б сунце и вјетар” су у октобру прошле године били у посјети општини Билећа гдје их је примио начелник Веселин Вујовић.

Иако је ријеч о пројекту потенцијално вриједном четврт милијарде марака, он каже како не зна превише о његовим власницима.

“Ми им у сваком случају стојимо на располагању”, поручио је кратко он.

Подијели...
Извор
КАПИТАЛ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!