Привреда

Наставак активности на изградњи ХЕ Дабар

Након радно-консултативног састанка који је 24. маја 2022. године одржан између представника Хидроелектране „Дабар“ испред инвеститора и представника главног извођача пројекта “China Gezhouba Group Corporation (CGGC)”, јуче је одржан нови радно – консултативни састанак, али овај пут између руководства Електропривреде Републике Српске, руководстава „Хидроелектрана на Требишњици“, руководства Хидроелектране „Дабар“ и адвокатске канцеларије „Моравчевић Војновић и партнери“, у својству консултанта.

„У мају 2020. године потписали смо уговор са извођачем радова и кренули смо у процедуру обезбјеђења уговора о финансирању. Уговор са кинеском Увозно-извозном банком потписан је крајем прошле године, тачније 31.12.2021. године. Након тога, услиједила је једна кратка пауза због празника, и наших и кинеских те усаглашавање пратеће документације  и зато је процедура настављена крајем фебруара. Дакле, крајем фебруара, запримили смо списак докумената, а које требамо прибавити да бисмо затворили финансијску конструкцију. У питању је педесетак докумената које банка потражује. Одмах смо почели са прикупљањем, преводом и овјером те документације те смо почетком јуна послали 39 докумената адвокатској канцеларији „Моравчевић Војновић и партнери“ из Београда, а која је наш консултант.“ – рекао нам је Славиша Стајић, дипл. инж. машинства и директор Хидроелектране „Дабар“.

У наставку разговора директор Стајић је истакао да је јучерашњи састанак био само наставак неопходних активности на прикупљању докумената како би кредит постао оперативан и како би кинески извођачи могли почети са радовима на терену.

„Јуче је направљен пресјек стања. Утврђен је списак докумената које смо већ доставили, а идентификовани су документи који су још у фази израде. Већином се ради о потврдама из министарстава. Такође, једна од тема састанка била је и усаглашавање Нацрта гаранције и потврде коју, као и још десет документа, треба издати Електропривреда Републике Српске.“ – додао је директор Хидроелектране „Дабар“.

Подсјећамо, Хидроелектрана „Дабар“ је саставни дио пројекта „Горњи хоризонти ријеке Требишњице“, који предвиђа пребацивање вода из Гатачког и Невесињског поља, преко Дабарског и Фатничког поља у акумулацију Билећког језера. Поред изградње ХЕ „Дабар“ овим пројектом предвиђена је градња и ХЕ „Невесиње“ и ХЕ „Билећа“.

Подијели...
Извор
ХЕТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!