Република Српска

Привредни субјекти у Српској спремни да појефтине одређене производе

Представници трговачких ланаца, произвођача и добављача који послују у Српској покушаће данас заједно са надлежнима осмислити модел пословања који би омогућио пад цијена производа, а да би се то могло и обистинити, показује пулс привредника који су спремни да се одрекну дијела зараде како би грађани што лакше поднијели терет кризе.

Као одговор на инфлацију и константна поскупљења робе Министарство трговине и туризма Републике Српске је почетком јуна покренуло кампању “Друштвено одговорни”, коју су подржали трговачки ланци широм Републике у којима су грађани могли пазарити бројне артикле широке потрошње по нижим цијенама. Како би отишли корак даље, али и пратили активности у вези са снижавањем цијена производа за којима су посегли у Србији и Хрватској, у ресорном министарству су одлучили да о снижавању маржи, осим са трговцима, разговарају и са произвођачима и добављачима.

– Прва етапа кампање “Друштвено одговорни” показала се као добар потез и сада желимо наставити у том правцу, односно да проширимо обухват. Осим трговаца, циљ је укључити и произвођаче и добављаче који послују на подручју Српске као вид подршке и помоћи грађанима да лакше преброде ова кризна времена. Србија и Хрватска нису урадиле ништа ново у односу на нас – рекао је за “Глас” министар трговине и туризма РС Денис Шулић.

Он је нагласио да је подршку пројекту дао предсједник РС Милорад Додик позвавши привредне субјекте да буду дио ове друштвено одговорне кампање.

– На Влади Српске је да креира мјере подршке привреди Српске, а залагаћу се да посебан фокус буде на онима који су били друштвено одговорни и да их као држава награди за то – рекао је Шулић.

Директор бијељинске Прехрамбене индустрије “Сава Семберија” Стево Филиповић каже да ће се одазвати састанку и помоћи колико могу без обзира на изузетно тешку ситуацију у пословању.

– Извозимо између 75 и 90 одсто укупне годишње производње и за ино-тржиште смо већ подигли цијене, а артикле који остају на домаћем тржишту продаваћемо по прошлогодишњим цјеновницима. Како бисмо подржали акцију ресорног министарства урадићемо додатну калкулацију и дати све од себе да још снизимо цијене за потрошаче у Српској – навео је Филиповић.

Подршку кампањи пружиће и Месна индустрија “Тривас” из Прњавора.

– Увијек смо подржавали све друштвено корисне акције, тако ће бити и овај пут. На састанку ћемо рећи своје мишљење, односно да треба добро анализирати ко има највеће марже у читавом ланцу. Спремни смо да своје марже на одређеним производима које конзумирају шире народне масе смањимо – рекао је власник компаније “Тривас” Немања Васић.

Власник билећке мљекаре “Пађени” Ненад Вукоје каже за “Глас” да није у могућности присуствовати састанку јер је на годишњем одмору, те да у овој години уопште нису подизали цијене својих производа.

– Напротив, било је појефтињења. Из мјесеца у мјесец одређене производе смо стављали на акције, неки се продају по трајно ниским цијенама, а како ће даље ићи, не знам – истакао је Вукоје.

Компанија “Фрукта трејд” из Дервенте већ је дио кампање, а у плану имају и подршку моделу снижавања цијена који буде договорен на састанку.

– Питање је веома комплексно, прије свега јер трговачки ланци у БиХ имају далеко мање марже него што имају колеге у окружењу. На примјер, у Србији је маржа 26 одсто, Хрватској 29, Словенији 31, а код нас од 14 до 16 одсто, тако да је лако у Србији спустити пар процената кад имају од чега. Код нас би то могло довести у питање профитабилност пословања, инвестиције, али сам као послодавац сагласан да се мора разговарати о снижавању цијена и тражити рјешења. План се мора добро разрадити – рекао је за “Глас” власник “Фрукта трејда” Душко Рељић.

Генерални директор компаније “Зворничанка” у склопу које послују “З маркети” Нинослав Рашковић каже да су се први прикључили акцији “Друштвено одговорни” те да су и даље дио те акције.

– Сваког мјесеца имамо ниже цијене за минимално 100 производа и наше пословање показује да су нам купци захвални – навео је Рашковић.  

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!