Република Српска

Надлежни опет појаснили процедуру како до мјесечног борачког додатка

У Републици Српској почела је пријава за јединствени борачки додатак.

-Захтјеви за остваривање права на мјесечни борачки додатак предају се општинским/градским органима управе надлежним за послове борачко-инвалидске заштите, према мјесту пребивалишта категорисаног борца, уз напомену да подношење захтјева није ограничено роком, што је у складу са важећом Уредбом о борачком додатку – каже за „Глас Српске“ службеник за односе са јавношћу у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Српске Маја Радетић.

Наглашава да је, у вези са могућим измјенама Уредбе, којом би била дата могућност остваривања права на мјесечни борачки додатак свим категорисаним борцима на основу броја мјесеци проведених у зони борбених дејстава, надлежним градским/општинским органима управе, односно локалним заједницама, достављене су инструкције у вези запримања захтјева.

Међутим, и поред инструкција које је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске доставило надлежним градским, односно општинским органима у вези са запримањем захтјева, бројни борци и даље имају недоумице на који начин ће се пријављивати и ко све има право на додатак. Тако је подношење захтјева за борачки додатак довело до огромних гужви у градским управама и општинама широм Републике Српске.

Ко има право на додатак


Надлежни појашњавају да ће борачки додатак у Републици Српској добити сви борци који имају најмање један мјесец учешћа у зони борбених дејстава.

-Ко није био у зони борбених дејстава нема право на борачки додатак. Дакле, онај борац ко је борац седме категорије, а има војну пошту тамо неку 70-тих година да је био на радној обавези у „Чајевцу“, он нема мјесеци учешћа у зони борбених дејстава и не треба долазити да се пријављује за додатак. Ово ће се искључиво плаћати по мјесецу у зони борбених дејстава. Ко има мјесец, добиће за мјесец, ко има 50 мјесеци добиће за 50 – појашњава предсједник Борачке организације Бањалука Горан Рогић, пишу „Независне“.

Чим се борци пријаве за јединствени мјесечни борачки додатак, већ од идућег мјесеца имају право на исплату средстава.

-Сада се подносе захтјеви, добијају рјешење и почиње им исплата. На примјер, ако они сада поднесу захтјев, када се то оконча, њима од октобра почиње исплата 2,20 КМ по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава. А од Нове године, тачније од 1. јануара 2024. године, ти исти људи, дакле сви који су уведени у право (укључујући и оне који су примали додатак одраније) примаће три КМ по мјесецу у зони борбених дејстава. За ту намјену Влада РС је у идућој години обезбиједила додатних 150 милиона КМ – наглашава Рогић.

Документи

Да би остварили јединствени борачки додатак, потребно је да се у сједиште општине или града донесу само копију личне карте и копију текућег рачуна, уколико ће се исплата вршити тим путем.

И Рогић наглашава да нема никаквог рока до 1. октобра за подношење захтјева.

-Чим борац поднесе, од наредног мјесева почиње примати борачки додатак. И досад је било да они борци који су напунили 60 година, подносе захјтев и већ од наредног мјесеца почињу примати додатак. Општинска одјељења неће моћи ни ријешити одједном све те захтјеве, јер имају дневно сигурно и по 500. Неће борци изгубити ништа нека се не секирају – каже Рогић.

Људи који су досад примали мјесечни борачки додатак, не треба да поново подносе захтјеве.

-Захтјеве подносе искључиво они који нису примали досад мјесечни борачки додатак, а имају мјесеци у зони борбених дејстава – каже Рогић.

Цивили

Наглашава да цивили који су били у зони борбених дејстава, а помагали су војсци, на примјер у смислу припреме хране, или неке друге врсте помоћи, немају право на додатак.

-Ово се искључиво односи на припаднике Војске Републике Српске који имају рјешење званичног органа о категорији борца и у тој категоризацији стоји да је био у зони борбених дејстава – прецизирао је Рогић.

Трајност

Истиче да је ово трајна одлука.

-Не може бити другачије него трајно. Досад је била Уредба о борачком додатку, сада се она мијења и биће оваква. То је нешто што је законска категорија. Не радимо више оно као социјална помоћ, па се питамо хоће ли бити или неће. То је системско рјешење – поручио је Рогић.

Инвалиди

Борци траже да се у јединствени борачки додатак уведу и ратни-војни инвалиди.

-Они још нису ријешени. Ми тражимо да буду и они, који су отишли у заштићену пензију, због ране, повреде задобијене у рату, а неки су нажалост остали и без дијела тијела. Они су отишли у инвалидску пензију на основу ратне повреде и имају тамо неку заслужену већу пензију. Ми инсистирамо да и они уђу у тај број. Ту је сад неки куршус у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите, они нешто извољевају, али ми смо њих урачунали у тих 193.000 и у те паре које смо планирали. Њих има негдје око 2.800 – нагласио је Рогић.

Број бораца

Маја Радетић каже да је у евиденцији Министарства евидентирано је 190.520 категорисаних бораца, од којих су 88.936 већ корисници мјесечног борачког додатка.

-Колики би био евентуални број корисника, зависи од броја лица која ће поднијети захтјев и испунити услове за исплату мјесечног борачког додатка – нагласила је.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!