Република Српска

Електропривреда Српске истражује могућност производње водоника

Електропривреда Републике Српске (ЕРС) планира да истражи могућности и оправданост производње водоника у Републици Српској, те је тим поводом расписала јавни позив за израду „Мапе пута развоја и стратегије производње употребе водоника“ за потребе овог предузећа.

Процијењена вриједност набавке износи 798.000 КМ без урачунатог ПДВ-а.

Како се наводи у пројектном задатку свеопшти циљ „мапе пута“ је постизање одрживог развоја ЕРС-а усклађеног са Европским зеленим договором и смјерницама ЕУ за спровођење зелене агенде за Западни Балкан као и постизање климатске неутралности до 2050. године.

„Мапа пута ће дати дугорочну визију са акционим планом употребе водоника укључујући и развој новог економског ланца базираног на водонику, а кроз производњу водоника, изградњу пратеће инфраструктуре, развој кадрова, нових технологија и производних погона за технологије базиране на водонику, као и промоцији и развоју свијести употребе водоника у јавном сектору и привреди“, наводи се у поменутом документу.

Додаје се да је кључни економски аспект „мапе пута“ транзиција ка чистој енергији, добијеној из водоника, кроз усклађивање са регулативама ЕУ у овој области што ће повећати конкуретност ЕРС, како на регионалном, тако и на тржишту ЕУ.

Прелиминарна процјена је да ће ЕУ бити потребно око 500 ТWh електричне енергије из обновљивих извора, да би се испунили зацртани циљеви из акционог плана „RePowerEU“ што, наведено је у пројектном задатку, отвара простор за инвестиције у водоничну технологију и интеграцију тржишта и са државама које нису чланице ЕУ.

Примјеном „мапе пута“ биће остварени и извјесни политички и економски бенефити у односу на чланство ЕРС у ЕнЗ јер се планираним измјенама Уговора о оснивању ЕнЗ у циљу проширења њених надлежности уводе значајне новчане казне против ентитета који нису отклонили посљедице емисије загађења, насталог од сагоријевања угља и фосилних горива.

Мапа пута треба да представи редослијед корака ка успостављању релевантног легислативног оквира, додаје се у позиву који преноси еКапија.

Понуде на расписани тендер се могу доставити до 20. октобра.

Изабрани понуђач има шест мјесеци да изради мапу пута, а биће спроведен и поступак е-аукције.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!