ИстакнутоРепублика Српска

Њемачки аутогигант “Мубеа” враћа раднике из иностранства у Српску

Једна од највећих инвестиција у производни сектор у Босни и Херцеговини је отварање велике фабрике њемачке компаније “Мубеа” у Прњавору, а према првим информацијама, на оглас за запошљавање се јавило и доста људи који раде у иностранству.

Наиме, ова компанија тражи 700 радника, а приближно толико особа се до сада пријавило на конкурс.

Како је за “Независне новине” рекао Дарко Томаш, градоначелник Прњавора, према информацијама које он има, више од четвртине пријављених за посао у овој компанији су људи који раде у иностранству и имају жељу да се врате.

“Свака инвестиција и свако радно мјесто су важни, а посебно инвестиције неких реномираних свјетских фирми. Информацију коју имам од људи из ове компаније је да су више од четвртине пријављених за посао у систему људи из Прњавора који раде у иностранству и то су неке веома позитивне информације које говоре о тренутној ситуацији и у Прњавору и у Републици Српској”, казао је Томаш.

Према његовим ријечима, велики број пријављених људи за посао у овој фабрици је из сусједних мјеста, а не само из Прњавора.

“Оно што ми радимо са привредницима је привлачење људи и из неких других локалних заједница, не само из Прњавора, и мислим да ћемо успјети у томе. Оно што је веома важно, ова инвестиција ни на који начин неће нарушити тржиште радне снаге у Прњавору, нити ће угрозити постојеће инвеститоре који раде у нашем граду. Неопходно је да се изграде објекти и то може трајати до годину и по дана и тада можемо очекивати да крену с радом у пуном капацитету”, нагласио је Томаш.

Иначе, из компаније “Мубеа” су крајем јуна објавили огласе за посао у којима су навели да траже 700 радника.

“Овом великом произвођачу ауто-дијелова потребна је у новој фирми у Прњавору домаћа радна снага – мушкарци и жене из различитих сфера пословања! Уколико тражите нови посао или желите да промијените постојећи, и покажете своје пуне потенцијале, онда је ово прилика баш за вас”, писало је у огласу за запошљавање компаније “Мубеа”.

Ова компанија је крајем јула регистровала фирму у Бањалуци под називом “Mubea Carbo Tech BH” д.о.о.

Уплаћени капитал фирме је 195.583 КМ, а у подацима пише да је власник 100 одсто акција матична фирма у Њемачкој “Mubea Carbo Tech GmbH”.

Дјелатност фирме која је регистрована је производња плоча, листова, цијеви и профила од пластике, а директор је Bernhard Spielvogel.

“Мубеа” је свјетски реномирана компанија која запошљава више од 14.000 радника на 48 локација широм свијета, а у 2022. години је имала приход од око три милијарде евра.

Подсјећамо да су прошле године представници ове компаније разматрали три потенцијалне локације за инвестицију, и то пословну зону Александровац у Лакташима, једну локацију у Добоју и пословну зону Вијака у Прњавору, за коју су се одлучили.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!