Привреда

Сутра почињу главни радови на ХЕ “Дабар”. Отварању радова присуствују званичници Српске

Главни радови на Хидроелектрани /ХЕ/ “Дабар”, највећем пројекту те врсте на Балкану у посљедњих 30 година, званично ће сутра почети на подручју општине Билећа у вриједности 222 милиона евра.

Церемонији отварања главних радова присуствоваће званичници Републике Српске и представници “Електропривреде Републике Српске” /ЕРС/, Хидроелектрана на Требишњици /ХЕТ/, ХЕ “Дабра” и кинеских партнера из компаније “Гезуба групе”, најављено је из ЕРС-а.

Главни радови на том значајном енергетском пројекту почеће на локалитету машинске зграде у мјесту Вријека у општини Билећа у 16.00 часова, навели су из ЕРС-а.

Говорећи о пројекту ХЕ “Дабар”, генерални директор ЕРС-а Лука Петровић рекао је недавно да је ријеч о хидроелектрани снаге 160 мегавата, да је пројекат вриједан 222,4 милиона евра и уговорен са кинеском компанијом “Гезуба група”.

Петровић је подсјетио да је ЕРС уплатило 92,8 милиона КМ да би се активирао кредитни аранжман са кинеском Ексим банком и да су кинески партнери већ закупили пословне просторе за раднике и оперативу да би могли да почну изградњу хидроелектране.

“Рок за завршетак радова је 46 мјесеци”, навео је Петровић и подсјетио да је уговор за тај пројекат потписан у мају 2020. године.

Петровић је напоменуо да је Влада Републике Српске дала гаранцију за 85 одсто вриједности уговора, а да је ЕРС уплатио 15 одсто, плус обавезно осигурање тог кредита које износи око пет одсто вриједности кредита, као и остале накнаде.

Он је истакао да је ХЕ “Дабар” сложен пројекат који воде са невесињског платоа спушта на дабарски, уз нето пад од 365 метара и да је у завршној фази изградња тунела дугог 12,5 километара који ради “Интеграл инжењеринг”.

Из ХЕТ-а су за Срну рекли да је ХЕ “Дабар” највећи хидроенергетски објекат који се гради на подручју бивше Југославије и да представља историјски пројекат за Херцеговину и будуће генерације.

“ХЕ `Дабар` припада пројектованом хидроенергетском систему ХЕТ-а и најважнија је хидроелектрана у систему `Горњи хоризонти`. Завршетком ХЕ `Дабар` и ХЕ `Билећа` из система `Горњи хоризонти`, планирано је да се дупло увећа постојећи биланс ХЕТ-а,” навели су из тог предузећа.

Пројекат ХЕ “Дабар” састоји се од акумулације Невесиње запремине 61,80 милиона метара кубних воде, затим од бране Пошћење, деривационог тунела дужине 12.140 метара са улазном грађевином, потом водостана, цјевовода под притиском, машинске зграде, канала кроз Дабарско поље дужине 6.360 метара, насипа Гребак и Врањача, који имају функцију водоодрживости акумулације.

ХЕ “Дабар” припада хидроенергетском систему ХЕТ-а и представља најважнију хидроелектрану у систему “Горњи хоризонти”. Тај систем, осим ХЕ “Дабар”, предвиђа и изградњу ХЕ “Билећа” и ХЕ “Невесиње”.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!