Привреда

Билећа водећа општина у Српској по броју соларних електрана (ВИДЕО)

Камењар и крш се равнају, а на њиховом мјесту ничу соларни панели. То је слика која се може видјети на сваком дијелу територије општине Билећа.

Ова мала неразвијена општина на југу у сунцу види будућност.

Већ сада Билећа предњачи по броју соларних електрана.

Да је будућност Билеће у соларној енергији доказ су и електране које се могу видјети на сваком кораку. Надлежни кажу да очекују да ће у будућности бити више од 100 малих и око 6 великих соларних електрана.

Четири велике соларне електране су добиле концесију од Владе Републике Српске а двије су у процедури. За мале је издато више од 100 грађевинских дозвола. Милиони од концесија, производња, ПДВ, нова радна мјеста све су то бенефити које очекује Билећа.

“Јако позитивна прича за нашу општину, од самог отварања радних мјеста, радиће наши људи, имаће општина од концесија доста тога у идућим годинама”, каже Веселин Вујовић, начелник Билеће.

За билећко сунце се интересују инвеститори из Српске али и из земаља региона па чак и из Израела и Италије.

Само данас су на Скупштини усвојене четири Одлуке о приступању изради регулационог плана. Сунце је ујединило и билећке одборнике.

“Ако ништа друго Бог нам је подарио у овом нашем каменитом мјесту сунце тако да мислим да су то огромни ресурси који сигурно за двије или три године могу Билећу извисти на добар пут”, каже Обрен Самарџић, одборник СРС.

“Сматрамо да ће наша општина имати велике користи не само од ове четири соларне електране већ и од других које се налазе на нашем подручју тако да смо данас били једногласни”, рекла је одборница СНСД-а Анастасија Алексић.

Проблем може створити мрежа која не би могла примити сву произведену струју. У Билећи кажу да би ваљало и да мање електране плаћају концесију.

Мале електране инсталисане снаге до 250 киловата по Закону не подлијежу концесијама, зато је све више оних који умјесто једне велике направе неколико малих соларних електрана. Билећани се надају да ће се томе стати у крај.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
АТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!