Берковићи

Из локалног буџета 100.000 КМ за наставак изградње капеле у Берковићима

Општина Берковићи издвојиће из локалног буџета у овој години 100.000 KМ за наставак изградње капеле, а тај пројекат се реализује у сарадњи са Црквеном општином која је носилац пројекта, рекао је Срни замјеник начелника општине Бојан Самарџић.

“До сада су изграђени темељи за капелу, у прошлој години за те намјене смо обезбиједили 50.000 KМ, док је у овој години планирано 100.000 KМ, а од Владе Војводине обезбијеђен је материјал у вриједности од око 100.000 KМ”, рекао је Самарџић.

Он је навео да је у прошлој години започето уређење комуналне инфраструктуре у општини Берковићи, што ће бити настављено у овој години, те додао да су у току измјене регулационог плана пословно-производне зоне “Видуша”.

Према његовим ријечима, од Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара одобрено је 10.000 KМ за уређење порте Саборног храма, а радови треба да почну наредних дана.

Самарџић је рекао да је за из буџета општине за подршку пољопривреди планирано 40.000 KМ, а планиран је фонд од 50.000 KМ за подршку пројектима по насељеним мјестима у Берковићима.

Он је навео да су планирана средства за изградњу система за наводњавање, што је пројекат вриједан више од милион марака који ће се реализовати у сарадњи са Свјетском банком уз учешће општине од десет одсто, а тренутно се ради на пројектовању тог система.

“У оквиру пронаталитетне политике, из буџета се издваја једнократна накнада за све породиље од 1.000 KМ, за све студенте се исплаћују стипендије у износу од 150 KМ, повећане су у односу на прошлу годину са 100 KМ на 150 KМ и примају се 10 умјесто осам мјесеци. Општина додјељује стипендије за средњошколце у износу од 150 KМ”, рекао је Самарџић.

Он је навео да су породице са троје и више дјеце ослобођене плаћања услуга локалног вртића.

Самарџић је додао да Берковићи, упркос овим мјерама, имају негативан природни прираштај, али и одлазак становништва из ове општине.

“То је проблематика која мучи цијелу Републику Српску и БиХ, а највидљивије је у мањим општинама као што су Берковићи. Све мјере које општина спроводи нису довољне да се то спријечи нити једна локална заједница самостално може ријешити ове проблеме. Потребна је шира подршка и креирање одређених законских рјешења”, рекао је Самарџић.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!