Република Српска

Додик најавио нови Закон који се многима неће допасти. Биће исти као амерички (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће ускоро бити предложен закон о дјеловању невладиних организација и сличних удружења у Републици Српској, који ће бити идентичан америчком закону.

– САД у свом закону стране невладине организације или оне које финансирају странци називају страним агентима на простору САД – рекао је Додик.

Истакао је да ће бити преузета терминологија, те ће само умјесто САД писати Република Српска.

Додик је нагласио да тај закон подразумијева пријављивање сваке врсте трансакције и сваког дјеловања.

Истакао је да Фондација Сорош има намјеру да сједиште за Балкан, које је било у Тирани, пренесе у Сарајево.

– То је очигледна намјера да се дјелује по принципу на који су научили да дестабилизују друштво. Наравно да ћемо да се заштитимо од тога. Сорош је овдје неприхватљив, то није добронамјерна организација, већ рушилачка која жели да проведе своје рушилачке походе, што смо гледали у низу земаља у свијету – истакао је Додик.

Предсједник Српске сматра да нису адекватне критике које се могу чути у вези са измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, односно да постоје појединци који желе да за себе купе новинарску заједницу да би је наводно заштитили.

Упитао је гдје су били ти слободни новинари када је бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко наметао допуне Кривичног законика БиХ којим се кажњава негирање геноцида у Сребреници и величање ратних злочина.

– Гдје је слободно новинарство да пише о томе? Како је могуће да се тим законом каже да не смијеш нешто да радиш? Зашто се не буне? Зашто не пишете да не може он да намеће? Имају различите аршине према странцима и ономе што ми желимо да учинимо – констатовао је Додик.

Навео је да треба обезбиједити да медијска заједниоца слободно ради свој посао, али и кажњавање оних који тенденциозно покушавају другом да нанесу зло, те да је спреман да са уредницима и новинарима детаљно разговара о измјенама и допунама Кривичног законика Српске.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!