Хроника

Херцеговина не заборавља војводу Радовића (ВИДЕО)

На градском гробљу у Билећи, обиљежено је 25 година од страдања војводе Рада Радовића, команданта чувених Билећких добровољаца.

Породица, некадашњи саборци и пријатељи присјетили су се његових ратних дана, заслуга и трагичног страдања.

Тог 8. марта 1998. године вијест о трагичној смрти војводе Рада Радовића, команданта билећких добровољаца који су дали немјерљив допринос за одбрану Републике Српске, потресла је цијелу Херцеговину. И данас након 25 година, сјећања и бол не блиједе.

– Имала сам девет година када је тата погинуо. Памтим сваки загрљај, боју гласа, а мислим да су људи допринијели очувању сјећања на његова дјела. Јако сам поносна на то, а можда и тај понос чини да се бол лакше преживљава – каже Милица Радовић, кћерка војводе Радовића.

Легендарни војвода Раде Радовић, по храбрости, али и војној вјештини, био је прави вођа и узор својим саборцима. Остао је упамћен као искрен патриота, оличење доброте и храбрости.

– Војвода Радовић је чојством и јунаштвом себе сврстао у најзнаменитије људе овог поднебља. Част је било имати таквог команданта и такве саборце – каже Радивоје Шешлија, бивши припадник јединице Билећки добровољци.

Херцеговина памти и не смије заборавити да су Билећки добровољци бранили најкритичније положаје у Одбрамбно-отаџбинском рату – од Дубровника, Мостара, Стоца, Коњица, Трескавице, Игмана… Чланови јединице били су углавном млади, на почетку само Херцеговци, а касније и добровољци са Косова, из Србије и Црне Горе. Јединица је имала око 120 бораца, а на браник отаџбине положила је 24 млада живота.

– Прошли смо многа ратишта широм Републике Српске, гдје нису могле друге јединице ми смо ишли, из сваке битке смо изашли као побједници и зато смо платили велику цијену – каже Веселин Вујовић, бивши припадник јединице Билећки добровољци.

Као најпоштованијем команданату Одбрамбено-отаџбинског рата, Билећани су Радовићу подигли споменик који краси главну градску улицу у овој општини и подсјећа нове генерације на јуначке подвиге војводе и његових добровољаца.

Подијели...
Извор
РТРС

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!