Привреда

Потписан уговор о концесији за изградњу и кориштење ХЕ „Билећа“ (ФОТО)

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић потписао је данас у Бањалуци уговор о концесији за изградњу и кориштење хидроелектране „Билећа“ на подручју билећке општине, а укупна вриједност инвестиције за реализацију овог пројекта је 127.715.699 KМ.

Уговор су са Ђокићем потписали директор „Хидроелектрана на Требишњици“ Гордан Мишељић и вршилац дужности извршног директора за економско-финансијске послове у том предузећу Слободан Чомић, саопштено је из ресорног министарства.

ФОТО:СРНА

Инсталисана снага будуће електране износиће 33,5 мегавата, процијењена годишња производња 121,6 гигават-часова, а биће изграђена у наредних пет година.

Kонцесија је додијељена на период од 50 година.

Kонцесионар је прије закључења уговора о концесији у буџет Републике Српске уплатио једнократну накнаду за уступљено право у износу 638.578 KМ.

Након изградње хидроелектране, концесионар ће у буџет Републике Српске плаћати концесиону накнаду од 0,0055 KМ по произведеном киловат-сату електричне енергије, од чега ће 95 одсто средстава бити усмјерено у буџет општине Билећа, наводи се у саопштењу Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!