Република Српска

Влада усвојила трогодишњи програм инвестиција: Ево гдје ће бити уложено највише новца

Влада Републике Српске усвојила је Приједлог програма јавних инвестиција Републике Српске за период 2023-2025. године, саопштено је из Министарства финансија Српске.

У овом евиденционом документу садржан је преглед капиталних пројеката у току, те пројеката за које су обезбијеђени или извјесни извори финансирања и преглед приоритетних пројеката који још немају обезбијеђене изворе финансирања.

У наведеном трогодишњем периоду уговорене су инвестиције у износу од 1,8 милијарди, док је за исказане приоритетне потребе, до седам пројеката по институцији, исказана потреба за додатне инвестиције у износу од 2,3 милијарде (пројекти без обезбјеђених извора финансирања), наводи се у саопштењу.

Анализа секторске структуре инвестиција у имплементацији у периоду 2023-2025. године показује да се највеће инвестиције реализују у секторима енергетике, саобраћаја, здравства и пољопривреде (90,82 одсто укупних инвестиција).

Највећа улагања у периоду 2023.-2025. година планирана су у пројекте из области енергије.

Укупна вриједност ових пројеката, од којих су поједини започети у ранијем периоду, износе 1,7 милијарду КМ, а у наредном трогодишњем периоду у њих је планирано инвестирати 863 милиона КМ, наводи се у саопштењу.

Највећа улагања у овој области у периоду 2023‐2025. година су планирана за пројекат Изградња хидроелектране Бук Бијела у оквиру хидроенергетског система Горња Дрина у износу 450 милиона КМ. Овај пројекат укупно је вриједан 568 милиона КМ. За пројекат Изградња хидроелектрана на ријеци Бистрици, чија је укупна вриједност 287,5 милиона КМ, у наредном трогодишњем периоду планирана су улагања 177 милиона КМ.

У наредне три године улагаће се и у започети пројекат Изградња хидроелектране Дабар чија укупна вриједност износи 661 милион КМ, а у који ће у периоду 2023.-2025. година бити уложено 111,3 милиона КМ, наводи се у саопштењу.

Значајна улагања у здравство и транспорт

До 2025. године Влада Републике Српске ће наставити улагања у здравство, гдје је укупна вриједност пројеката обухваћена Програмом јавних инвестиција 604 милиона КМ. У наредном трогодишњем периоду планирана су улагања 257,5 милиона КМ.

Финансијски најзахтјевнији пројекат у овој области је пројекат Обавезе по аранжману за изградњу нове болнице Добој који је укупно вриједан 103,6 милиона, а у који ће у наредне три године из Буџета бити уложено 31 милион КМ.

Највећи износ улагања у периоду 2023‐2025. је по пројекту Изградња и опремање новог објекта ЈЗУ Болница Требиње у износу од 96,3 милиона КМ. Укупна вриједност пројекта је 128,5 милиона КМ, наводи се у саопштењу.

Наставља се и финансирање за реконструкцију, доградњу и опремање техничко економског блока УКЦ Републике Српске укупне вриједности 34,2 милиона КМ, а планирано је и улагање у Изграду и опремање намјенског објекта за пружање здравствене заштите обољелих од малигних болести ЈЗУ УКЦ Републике Српске, у који ће у наредне три године бити финансирано 40,2 милиона КМ.

Укупна вриједност улагања у пројекте из области транспорта од 2023.-2025. године износи 744 милиона КМ, а највреднији су пројекти Пројектовање и изградњу аутопута Бијељина‐Рача, Изградња мреже аутопутева, дио коридора 5Ц, дионица од петље Руданка до Каруша.

Подршка пољопривреди

У наредне три године планирана су и улагања у пројекте из области пољопривреде. Финансијски најзахтјевнији је Пројекат отпорности и конкурентности сектора пољопривреде за који се до 2025. године планирана уложити 58,6 милиона КМ, наводи се у саопштењу.

Наставља се и улагање по Пројекту пољопривредног развоја и руралних предузећа који ће у наредне три године бити финансиран са 9,9 милиона КМ.

Програмом јавних инвестиција обухваћене су и значајне инвестиције из области стамбеног развоја (стамбено збрињавање, повратак у Републику Српску, рјешавање проблема интерно расељених лица, затварање колективних центара, водоснабдијевање и канализација). Укупна вриједност пројеката у оквиру одјељка стамбени и заједнички послови износи 370 милиона, од чега се у периоду 2023‐2025. година планира уложити 97,2 милиона КМ.

Највећа улагања у овој области у периоду 2023‐2025. планирана су по пројекту Водовод и канализација Републике Српске‐друга фаза – 58.674.900 КМ колико износи и укупна вриједност пројекта, наводи се у саопштењу.

Од приоритетних пројеката без обезбијеђених извора финансирања (посматрајући до 7 најприоритетнијих пројеката министарстава/институција) финансијски најзахтјевнији пројекти су из области саобраћаја и веза – 944,2 милиона КМ или 47,22 одсто, енергетике – 651,2 милиона КМ или 32,57 одсто и здравства – 214,8 милиона КМ или 10,74 одсто.

У израду Приједлога Програма јавних инвестиција 2023-2025. година укључиле су се први пут све јединице локалне самоуправе у Републици Српској.

Пријављено је укупно 140 пројеката у имплементацији чија укупна вриједност улагања у трогодишњем периоду износи 104,9 милиона КМ, те укупно 235 пројеката без обезбијеђених извора финансирања (кандидовани пројекти) чија укупна вриједност износи 779,9 милиона КМ.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!