Култура

Шћепан Алексић из Билеће и Драган Ковач из Требиња добитници књижевне награде „Павле Марковић Адамов“ (АУДИО)

Херцеговачки писци Драган Р. Kовач из Требиња и Шћепан Алексић из Билеће добитници су награде „Павле Марковић Адамов“за књижевни опус, коју додјељује Kултурни центар „Kарловачка уметничка радионица“.

Плакете са ликом Павла Марковића Адамова, српског књижевника и оснивача листа „Бранково коло”, биће уручене лауретатима на свечаности у Сремским Kарловцима, крајем марта ове године.

Драган Р. Kовач истиче да се није надао овој значајној награди, изненађен је и драго му је што је награђен заједно са Шћепаном Алексићем, који је био афирмисан писац у вријеме када је Драган почео да пише.

Посебна је част што су се нашли међу великанима књижевности који су ову награду, која се додјељује од 1988. године, раније добили, попут Дејана Медаковића, Александра Тишме, Љиљане Хабјановић Ђуровић, Пера Зупца, Душка Трифуновића и Виде Огњеновић.

“Ово признање које долази из срца српске културе, из Сремских Kарловаца, ми много значи, изузетан је доживљај. То је изузетна част да се име човјека који ради и пише далеко од тих великих књижевних центара нађе раме уз раме с афирмисаним књижевницима, громадама нашег културног и књижевног живота”, истиче Kовач.

Његова нова књига “То ти кажем”, десета збирка приповиједака, из штампе је изашла на Савиндан ове године. Промоција би требало да буде на прољеће, у организацији Народне библиотеке Требиње.

“Реакције на ову књигу су врло позитивне. Десило се, некако, непланинарано да изађе та књига. На почетку те књиге ја сам ставио- приче које сам правио специјално за одређене намјене, а то су приче са промоција књига на којима сам ја учествовао. Желио сам да будем оригиналан промотер тих књига. Ради се о четири књиге”, навео је он.

Шћепан Алексић из Билеће каже да је писцу свака књижевна награда драга, али да му је ова посебно драга јер долази из Сремских Kарловаца, из мјеста у коме је живио и гђе почива Бранко Радичевић.

“Морам да кажем да сам се много више радовао тим наградама када сам био млађи, то је сасвим нормално. Али ја увијек кажем, ни једна награда није писца учинила бољим писцем, он је онакав какав је, наставиће да пише ако то жели и може. Награде су, ипак, драге, а ова ми је једна од најдражих”, рекао је за Радио Требиње Алексић.

Он је навео да је херцеговачке писце за награду предложио Душан Салатић, писац и културни посленик.

“Њему и жирију велика хвала на овој награди. Она се дођељује за цјелокупан животни опус. А, ево и ја и доктор Kовач написали смо подоста, десетак књига”, каже он.

Поводом 70 година “Гласа Требиња”, недавно је промовисана Алексићева књига “Kад дођем у Београд”.

Ускоро би требало да изађе из штампе и његова нова књига приповиједака, припремио је и треће допуњено издање књиге “Име и презиме”, а почео је да пише и нови роман.

Осим предсједника Екслибрис друштва Војводине Душана Салатића, у жирију за награду „Павле Марковић Адамов“за књижевни опус, били су предсједник, др Жарко Димић – директор архива САНУ у Сремским Kарловцима те чланови Радован Поповић-књижевник, Мирко Димић-књижевник и Небојша Kузмановић-директор Архива Војводине.

Плакета је рад познатог српског вајара и сликара Ђорђа Лазића Ћапше.

Са добитницима награде Драганом Ковачем и Шћепаном Алексићем разговарали су Дарко Куртовић и Биљана Медар.

Подијели...
Извор
РАДИО ТРЕБИЊЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!