Република Српска

У још једној општини у Српској се трага за златом

Компанија Lykos Metals, која је извијестила о проналажењу већих количина злата у општини Језеро, на трагу је откривања лежишта овог племенитог метала и у Чајничу, која су у почетној фази истраживања.

Компанија проводи истраживања у Сињакову и Чајничу и идентификовала је три нове полиметалне носиве зоне из првог ископа на локалитету Ерак у оквиру пројекта Зекил-Ерак. Најшира зона има дужину ископа од 61 м (стварна ширина 50 м) с просјечно 1,50 грама по тони злата, сазнаје Indikator.ba.

Фирма је тренутно у процесу исхођења потребних дозвола за почетак бушења на локалном подручју.

У Чајничу су идентификована два нова подручја – имања Капов и Тубројевиви – која ће бити детаљно мапирана у припреми за могуће програме бушења.

Зависно о зимским временским условима, припреме за приступ локацији планиране су за почетак у првом тромјесечју 2023. на претходно идентификованим и пријављеним циљевима: Мајдан (узорци стијена тестирани до 1,91 г/т злата, 220 г/т сребра и 13,26 г/т олова) и Писоница (узорци стијена с до 51 г/т сребра и 2,78% олова).

У јулу 2022. фирма је покренула програм с пет ископа како би пратила аномалију злата у тлу површине 4 км2 откривену на налазиштима Зекил и Ерак. До данас су завршена три рова ​​(два рова ​​у Зекилу и један у Ераку).

Геолошки теренски тим идентификовао је минерализацију у сва три рова. Неколико минерализираних зона које су пресјечене укључиле су пресретње злата у различитим количинама, укључујући и она високог степена, заједно са другим металима сребром, бакром и антимоном.

Даљи теренски радови на локалитету Ерак обустављени су због почетка зиме.

Lykos Балкан саопштио је прије два дана да су досадашњи лабораторијски резултати геолошких истраживања на подручју општине Језеро показали високе садржаје злата.

„На три локације на територији општине Језеро потврђени су високи садржаји злата на контактима различитих литолошких јединица, и до невјероватних 27,5 грама по тони“, саопштено је из ове компаније.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!