Вјера

Након увреда за српски народ – имам из Козарца се извинио

Митрополит дабробосански Хризостом прекинуо је чланство у Међурелигијском вијећу БиХ због ћутања овог тијела на тешка криминална дјела која су се догодила у посљедње вријеме у БиХ према српском народу. Само једно од њих је скарадна хутба Амира Махића главног имама Меџлиса из Козарца код Приједора у којој је српског светитеља Саву назвао зачетником фашизма, а Српску православну цркву – сектом.

Против Махића приједорско тужилаштво покренуло је криивчни процес због јавног изазивања и подстицања насиља и мржње а Исламска заједница дисциплински поступак. Имам Махић данас се извинио. Нажалост није он једини исламски вјерски службеник који на проповиједима исказује застрашујућу мржњу према Србима и дијелом Хрватима.

Прије седам дана патолошка мржња према Српској православној цркви и првом српском архиепископу и просветитељу Сави – данас са исто проповједаонице – покајање!

-У неким закључцима сам очито био преоштар и због тога ако су моје ријечи било кога узнемириле или повриједиле ја користим ову часну прилику да упутим искрено, јавно извињење – рекао је Махић.

Да схвати како је “погријешио” имаму је требало чак седам дана! Или га је на то натјерала громогласно реаговње, углавном српске јавности и црквених великодостојника! Или акција тужилачко полицијских органа и запријећена затворска казна, зависно од тужилачке квалификације и до 12 година!? Шта год да је на имамове отровне стријеле, са закашњењем су реаговали и они који су их у премијерном извођењу, одћутали.

Реаговала је и Исламска заједница у БиХ. Истина и она са закашњењем и изнуђено. Без извињења сљедбеницима светосавља, само уз ограду од Махићевих разарајућих ријечи.

“Исламска заједница одбацује све инсинуације којима се овај догађај жели представити као дио планског дјеловања, како вјерског тако и политичког вођства бошњачког народа. Ријеч је, искључиво о личном ставу иза којег не стоји Исламска заједница и њени званични органи.“
из саопштења ИЗ у БиХ

Но превише је личних ставова вјерских службеника против Срба од којих се Исламска заједница није “оградила”. Предњачи Незим Халиловић Мудерис ратни командант озлоглашене Четврте муслиманске бригаде који Србе зна да назове и “четницима којима је кокарда једино трајно обиљежје”. Све оне који славе Дан Републике Српске почасти националистичко – фашистичком одредницом. Повремено се присјети Хрвата или Усташа како их зове. Са истог мјеста и исте сарајевске џамије два дана уочи атентата на Александра Вучића у Поточарима молио је Алаха да уништи њихову власт и породице, да им затре траг. Да ли га је “послушао” Алах или неко од присутних у џамији, тек услиједио је покушај конверзије ријечи у дјела и варварско, никад разријешено каменовање. Мудерис и даље не ћути.

-Објашњавајући постулате своје религије, а користећи другу религију и омаловажавајући је, да би се уздизала своја религија и вриједности своје религије мислим да не води никуда – рекао је вјерски аналитичар Мехмедалија Нухић.

Мудеризови сљедбеници још грлатији попут бихаћког имама Мухарема Штуловића, који за српску политику и политичаре каже да је “чиста фашистичко сепаративна“. Све друге вјере су искривљене, једина исправна је мухамеданска, па је вријеме каже имам Штуловић да то својим комшијама и каже. Увреде се нижу.

-И са нама сједи неко ко је појединачно баш због те “геноцидне творевине” која се окотила и зашивила тог 9. јануара у виду “геноцидне творевине” Републике Српске коју они славе – изјавио је Штуловић.

Због изостанка било какве или адекватне реакције на испољену мржу према Србима Махића, Штуловића, Мудеризовића и иних, због “завјетног ћутања“ након јануарског напада на имовину држављана Србије у Сарајеву, због напада на родитеље дјеце спортиста на Илиџи, и скарадног дјечијег скандирања “убиј Србина”, због ратних застава и истих поклича у Цазину, Митрополит дабробосански Хризостом прекинуо је чланство у Међурелигијском вијећу БиХ. На последњи мрзилачки иступ – онај у Козарцу, у невјерици, реаговали су епископи Српске православне цркве. Изразили су жаљење најгрубљом повредом осјећања и вјернике позвали да остану мирни и суздржани, те да истином, љубављу и међусобним поштовањем сачувају достојанство вјере којој припадају.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!