ВјераКултура

Црква Светог архангела Михаила у Трновом Долу код Билеће ускоро у пуном сјају (ФОТО)

 На цркви Светог архангела Михаила у Трновом Долу код Билеће уз помоћ вјерног народа урађен је кров, а да би светиња засијала у пуном сјају остали су још унутрашњи радови.

Већ годину дана вјерни народ и добротвори обнављају богомољу у којој је војвода Влатко Вуковић причестио војску прије одласка у бој на Косову.

Како каже предсједник Одбора  за обнову цркве Младен Вуковић овај свети храм обнављају захваљујући донацијама вјерника из Херцеговине, али и дијаспоре, а омладина и комшије физички помажу да би смањили финансијске издатке.

ФОТО:Facebook/Обнова Цркве Светог Архангела Михаила из XIV вијека-Трнови До

 – Урађен је кров, малтер и фасада, што се тиче фугирања зидова. Остао је још под и тротоар око цркве. Прије тога урађен је приступни пут. До сада је 200 људи учествовало у том физичком дијелу посла. До јуна очекујемо да ће засијати пуним сјајем – рекао  је Вуковић за  “Глас Српске” нагласивши да их је вријеме током прољећа послужило па су могли константно да раде.

Вуковић вјерује и да ће овај храм прерасти у духовну оазу мира за православце широм свијета, јер је све више оних који је посјећују.

– Црква у Трновом долу прави је драгуљ, она је мјесто гдје је вјера јака. Сваки човјек који дође да помогне и на тај начин учествује врати се задовољан и духовно испуњен као са литургије. Ово је пут јединства и братске слоге народа који је остао вјеран цркви, Богу и својој Херцеговини. Долазе и млађи и старији, а сви се кући враћају са осмијехом – додао је Вуковић. 

Парох билећки Бранко Калаба рекао је за “Глас Српске” да се ради пуном паром.

– Поплочан је кров, урађени су зидови, изнутра је завршена фасада, а у припреми је враћање некадашњег камена у под храма. Велики је значај ове богомоље за комплетан православни род, а посебно за Херцеговину и Билећу, а то је више пута наглашавао и владика Атанасије, да је то светиња коју морамо чувати – рекао је Калаба.

Додао је да морамо пазити и чувати оваква мјеста која имају велику историјску и вјерску тежину.

 – Ово је наше насљеђе. Храм је био зарастао у коров, али дошло је вријеме да васкрсне. Васкрсењем човјека и начином његовом живота васкрсава храм, јер човјек је храм Божији – рекао је Калаба.

Према ријечима начелника општине Билећа Веселина Вујовића традиција и обичаји дио су српског идентитета. Како он каже за “Глас” овакве богомоље од непроцјењивог су значаја за комплетан православни живаљ.

 – Идемо ка заштити цркве у Трновом долу. Чињеница да се слабо прије 20-30 година знало за њу, а ево већ сада је заблистала –  рекао је Вујовић.

Радне акције

Веселин Вујовић нагласио је да је велики значај што се вјерни народ одазвао на радне акције и показао да нас вјера и црква спајају и чине јачим.

 – Све се ручно радило, дио по дио, камен по камен. Народ овог краја још једном је показао колико је привржен цркви, вјери у Бога. Вјерни народ дао је свој допринос, радило је пуно младих. Осим новца ту су биле и акције, чиме су показали хуманост – рекао је Вујовић.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
ГЛАС СРСПКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!