Вјера

Из Билеће до Острога кренуло око 220 ходочасника

Из Билеће је јуче на ходочашће до манастира Острог, на поклоњење моштима Светог Василија Острошког и Тврдошког, кренуло око 220 учесника, што је највише до сада.

Они су на пут до Острога кренули испред Саборног храма Светог Саве у Билећи, након молитве и благослова свештенства Саборног храма.

Организатор поклоничког путовања из Билеће Миљан Ковачевић изразио је задовољство због тога што је ове године пријављен рекордан број учесника за 90 километара дуго ходочашће до Острога, наводећи да су се Билећанима прикључили и ходочасници из других градова од Требиња до Вишеграда.

“Из Билеће сваке године на поклоњење моштима великог светитеља иде све више учесника, посебно младих, а прошле године било је око 150 ходочасника. Важно је да се народ враћа цркви и правим вриједностима”, рекао је Срни Ковачевић, који је први са пријатељем кренуо на тај пут прије 12 година.

Он је навео да су данас планирали да препјешаче 47 километара до мјеста Трубјела, гдје ће преноћити и пут наставити сутра, а у Острог би требало да стигну у поподневним часовима.

Према његовим ријечима, повратак ходочасника из манастира Острог предвиђен је за четвртак, 11. мај.

Ковачевић је додао да су обезбијеђени и аутомобили у пратњи који ће у случају повреде или сличних непредвиђених околности, превести ходочаснике до манастира Острог.

Ковачевић је истакао да ће и сутра нова група ходочасника кренути из манастира Косијерево до Острога.

Српска православна црква и вјерници 12. маја славе празник Светог Василија Острошког, који се због исцјелитељских моћи његових моштију назива и Чудотворцем.

Његове мошти, као велика светиња, чувају се у манастиру Острог у Црној Гори који је мјесто ходочашћа за вјернике свих религија. 

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!