Вјера

Пронађене мошти Свете Ане, мајке Светог Василија Острошког и Тврдошког

На сајту Епархије захумско-херцеговачке и приморске објављена је вијест да су надомак Требиња, у родном селу Светог Василија Острошког-Мркоњићима, пронађене мошти Свете Ане, мајке Светог Василија.

– Пажљиво уклањање плоча, уз стручни надзор и искусне савјете археолога, љекара и присутних свештених лица, најзад открива читав, необично добро очуван женски скелет, у правилном анатомском положају, руку скрштених на грудима и дивне, златно-жуте боје. Уз појање прокимена и других пригодних богослужбених пјесама и васкршњих тропара, присутни пажљиво, дио по дио, ваде кости и полажу их на бијело платно. Након што су све кости извађене, у свечаној литији бивају пренесене од гробља до манастирског храма Светог Василија (удаљеног пар стотина метара) гдје се, опет уз стручни надзор археолога и љекара, приступа њиховом детаљнијем чишћењу, прању у млакој води и припремању за накнадно прање у бијелом вину, премазивање маслиновим и ружиним уљем и коначно полагање у кивот у коме ће бити похрањене”, наведено је у саопштењу.

Комплетно саопштење можете прочитати на сајту Епархије.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
ЕПАРХИЈА ЗХиП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!