Привреда

Концесија за соларну електрану у Билећи вриједна 17,3 милиона КМ

Министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић и директор бањалучког привредног друштва “ВЗ заштита” Зоран Јанковић потписали су данас у Бањалуци уговор о концесији за изградњу и кориштење соларне фотонапонске електране “Соларни парк Билећа” на подручју те општине, а процијењена укупна вриједност инвестиције за реализацију пројекта је 17.373.800 КМ.

Концесија је додијељена на период од 30 година, а уговором је дефинисано да електрана буде изграђена за двије године, саопштено је из ресорног министарства.

Инсталисана снага будуће електране износиће 10 мегавата, а процијењена годишња производња 16,5 гигавата.

“Концесионар је прије закључења уговора о концесији у буџет Републике Српске уплатио једнократну накнаду за уступљено право од 521.214 КМ, а након изградње соларне електране концесионар ће у буџет Српске плаћати концесиону накнаду од 0,0055 КМ по произведеном киловат-часу електричне енергије, од чега ће 95 одсто средстава бити усмјерено у буџет општине Билећа”, наводи се у саопштењу.

Из Министарства енергетике и рударства Републике Српске наводе да је данас уприличено свечано потписивање уговора о додјели средстава по спроведеном јавном позиву за додјелу подстицаја из надлежности овог министарства у 2022. години.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!