Привреда

ХЕТ: Побољшана производња струје

Производња  струје у хидроелектранама побољшана је због падавина у посљедње вријеме и повећања нивоа воде у Билећком језеру, изјавио је Илија Таминџија, и.д. ХЕТ.

Додаје да је после првих већих падавина поново почела да ради Хидроелектрана „Требиње један“, која је због суше и изузетно малих залиха воде у Билећком језеру прије више од мјесец дана обуставила производњу.

„Боља је ситуација послије падавина – у Билећком језеру је за десетак метара повећан ниво воде, али је и даље за око седам метара нижи од плана за ово доба године. ХЕТ-ове хидроелектране у Требињу и Дубровнику несметано раде , а пумпна хидроелектрана у Чапљини ради у зависности од потреба система“, каже Таминџија.

Он очекује да ће ХЕТ  вјероватно успјети да испуни годишњи план производње струје, упркос великој суши у претходном периоду, и то захваљујући великим залихама воде у Билећком језеру с почетка године, али и због нових дотока воде и оних који се очекују до краја године.

ХЕТ има посебан значај у електроенергетском систему Републике Српске, јер има акумулацију Билећко језеро од 1,3 милијарде кубика воде, што систему гарантује потребне резерве.

Захваљујући том језеру струја може да се производи када је потребна, док друге хидроелектране немају ту могућност већ раде само када имају довољно воде.

ХЕТ обезбјеђује између 20 и 25 одсто од укупне производње струје у Српској, што зависи од нивоа рада домаћих термоелектрана.

Подијели...
Извор
ХЕТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!