Србија

Након 40 година хидроелектрана Ђердап 2 на Дунаву иде у реконструкцију

ХЕ „Ђердап 2“ је друга заједничка српско-румунска хидроелектрана на Дунаву. Изграђена је на 863 км Дунава од ушћа у Црно море на профилу Кусјак-Островул Маре. Као и ХЕ „Ђердап 1” и овај систем је комплексан и вишенамијенски хидротехнички објекат. Састоји се од електране, двије додате електране, двије преливне бране и двије бродске преводнице. Свакој страни, српској и румунској, припада по један од поменутих објеката. Основна електрана, као грађевинска цјелина, подијељена је на два једнака дијела, тако да свака страна несметано одржава и експлоатише свој дио система.

Наша српска хидроелектрана „Ђердап 2“ има укупно десет агрегата, осам у основној електрани, уз два додатна агрегата у додатној електрани. Укупна инсталисана снага десет хидротурбинских агрегата износи 270 МW. Први агрегат је започео са радом 12. априла давне 1985. године.

Агрегати на хидроелектрани „Ђердап 2“ су специфични у односу на остале српске електране. Уграђене турбине су хоризонталне цјевне турбине са Каплан радним колима. Генератори су хоризонтално постављени и смјештени у капсули агрегата, коју у процесу производње струје опструјава вода из проточног тракта. Специфичност генератора су водом хлађени намотаји статора и ротора. Иако не тако велике снаге, пречник радног кола ових турбина је 7,5м, што је по габаритима сврстава на друго мјесто у Србији, одмах иза турбине ХЕ „Ђердап 1“.

Након готово 40 година експлоатације предвиђено је да се приступи реконструкцији главне и помоћне опреме хидроелектране. Предвиђени радови имају за циљ продужење животног вијека електране, повећање сигурности у њеном раду и повећање енергетске ефикасности.

Румунска страна је раније ушла у фазу капиталног ремонта са својих 10 агрегата. Капитални ремонт на румунској хидроелектрани је обухватио замјену лопатица радног кола, што је осим продужетка радног вијека довело до повећања степена корисности агрегата, номиналног протока и снаге, а самим тим и укупног капацитета хидроелектране.

ЕПС је са Енергопројект Хидроинжењеринг-ом уговорио пројектовање идејног рјешења, студије оправданости са идејним пројектом и тендерске документације за предстојећу реконструкцију, модернизацију и повећање снаге на српској страни ХЕ Ђердап 2.

У досадашњем периоду Енергопројект Хидроинжењеринг је завршио пројектну фазу, односно израдио идејно рјешење и студију оправданости са идејним пројектом. У наредном периоду се планира завршетак уговорених обавеза, односно израда тендерске документације. Почетак реконструкције на овом пројекту за Хидроинжењеринг дугорочно отвара могућност за читав низ додатних потенцијалних послова.

Идејни пројекат реконструкције предвиђа санацију дијелова и склопова турбине и генератора који могу да се задрже, као и замјену одређених дијелова за које се процјењује да је повољнија замјена новим у односу на реконструкцију постојећих. За пројекат вриједан орјентационо 200 милиона евра, радови на реконструкцији се предвиђају у трајању од 15 година. Дакле, реконструкција последњег агрегата ће бити завршена после 2040. године. До тада ће да истекне предвиђени животни вијек опреме и на најмлађем агрегату који је пуштен у рад 2000. године.

Реконструисани агрегати ће остваривати веће степене корисности од досадашњих. Инсталисани проток агрегата се повећава са садашњих 425 m3/s на 475 m3/s, што обезбјеђује повећање укупног инсталисаног капацитета српске и румунске електране са 8.500 m3/s на читавих 9.500 m3/s. Ова измјена ће омогућити већу производњу хидроелектранама, јер ће у периоду великих дотока Дунавом хидроелектрана бити у стању да пропушта већу количину воде кроз турбине. Додатни ефекат је већа инсталисана снага хидроагрегата, која се са 27 МW повећава на 32 МW. Остала помоћна опрема и системи биће замијењени новом савременом опремом.

Све ово указује да је реконструкција ХЕ „Ђердап 2“ изузетно комплексан, захтјеван и дуготрајан пројекат. Узимање учешћа у пројекту реконструкције за Хидроинжењеринг представља, прије свега велики изазов, а потом и част, наводе из овог предузећа.

Подијели...
Извор
ЕНЕРГОПРОЈЕКТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!