Република СрпскаСрбија

Љекари који су одушевили регион

Лијепе вијести стижу нам из Ниша и Бијељине гдје су љекари поднијели велику жртву и својим радом и залагањем укинули листе чекања за пацијенте.

Наиме, листе чекања на кардиохирургији у Нишу више нема, јер су љекари послије скоро 100 дана рада и 12 узастопних радних викенда постигли планирани циљ и оперисали 149 пацијената са листе.

Убудуће, ниједан пацијент неће чекати операцију више од 15 дана.

Оно што су нам рекли када смо их посјетили, да ће прије Ускрса успјети да оперишу све са листе чекања – су и успјели.

“Сви смо задовољни искрено говорећи након овако једног значајног временског периода који је изискивао, доста физичког напора, концетрације и на крају да се то ријеши и елиминисањем листе чекања. Сви смо задовољни наравно”, рекао је за УНУ директор Клинике за кардиохиругију проф. др Драган Милић.

За 100 дана урађено је укупно 248 операција. Одлучили су се на волонтерски рад самоиницијативно, без дозволе надлежних институција.

“Рад викендом је испливао као једино могуће рјешење јер смо ми једино суботом и недјељом могли да обезбједимо нешто више слободних кревета у интезивној њези”, објашњава Милић.

Листе чекања у Србији изгледају тако да се на операцију кољена чека и до десет година. Осим бесплатног рада викендом, шта је још то што би могло да се уради, како би се листе чекања смањиле.

“Ја лично бих предложио да министарка здравља позове све директоре ортопедских институција и да заједно са њима, нађе ритам рада, број операција, све што је неопходно како би се тај проблем ријешио”, сматра Милић.

Иако не желе да их зовемо херојима, ово су наши хероји који су одбранили Хипократову заклетву на најузвишенији начин.

Као шта Ниш има своје хероје, тако их има и Бијељина.

У том граду недавно су укинуте листе чекања кардиолошких пацијената у бијељинској болници.

Сви пацијенти који се закажу неће чекати на преглед, рекао је др Александар Јањичић, начелник Одјељења за интернистичке гране, пренијели су медији.

Одлуком кардиолога запослених у бијељинској болници, убудуће ће се на интернистичком одјељењу радити дупле смјене како би пацијенти могли бити прегледани одмах, без чекања. За само два дана, колико је ова одлука на снази, прегледани су сви пацијенти и листе чекања су укинуте, објаснио је др Јањичић, интервентни кардиолог.

“Ниједан пацијент тренутно не чека на преглед, ко год жели да се закаже може се заказати и биће прегледан колико сутра. Листа чекања више не постоји, сви пацијенти који су били су заказани и имамо још простора за мјесец април јер су термини упражњени”, рекао је др Јањичић.

У овој здравственој установи сваког мјесеца буде прегледано око 500 кардиолошких пацијената, а љекари ће смјене радити без финансијске надокнаде.

“Ми који смо мало више времена проводили у неким другим сегментима кардиологије смо одлучили да се жртвујемо за овај дио како би суграђани били прегледани и што задовољнији. Ово је најмање што смо могли да учинимо, сигурно ћемо ићи корак напријед, постоје велике жеље које желимо да остваримо у овој години. Уколико се и формира листа преко мјесец дана, ми ћемо ову активност поново организовати како се то више не би дешавало”, објаснио је Јањичић.

Поред интернистичког, листе чекања укинуте су и на другим одјељењима. Због повећаног броја пацијената, из болнице најављују отварање још једне ангио сале.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!