Србија

Преко српског гробља старог 100 година прокопан пут (ФОТО/ВИДЕО)

У близини Храма Светог Димитрија у сјеверној Косовској Митровици тешком механизацијом прокопан је пут преко старог српског гробља.

Ово гробље, које датира из периода од 1912. до 1945. године, прекопано је и на мјестима гдје су се налазили споменици, па се на појединим дијеловима виде чак и остаци покојника који су ту сахрањивани, пише Косово онлајн.

Пут је, како су рекли мјештани који живе у близини, направљен само за потребе једног Албанца чија кућа треба да почне да се обнавља. Како кажу, пут ту никада није био и нико их није обавијестио да ће ићи преко српског гробља. Локални свештеници су потврдили да је земљани пут направљен, без ичије дозволе.

-Багером је заорано православно гробље на црквеном земљишту у северном дијелу Косовске Митровице, старо више стотина година – потврдила је за РТС филолог Митра Рељић.

Рељићева, која се између осталог бави изучавањем српских православних гробаља на Косову и Метохији, забиљежила је призоре прекопаних гробова из којих вире кости покопаних и насуте земље преко постојећих споменика на другом дијелу гробља.

Према наводима православних свештеника, на том гробљу, површине око 30 ари, покојнике су сахрањивали до 1950. године.

Влада у Приштини донијела је прошлог мјесеца одлуку о реконструкцији и реновирању кућа албанских власника у насељу Брђани у сјеверном дијелу Митровице, оштећених током сукоба 1998-1999. године.

Из новог сазива руководства сјеверног дијела Митровице саопштили су да није довољна само изградња кућа, већ да је за њихове становнике потребно и прилагођавање путне инфраструктуре.

ФОТО:Косово онлајн
Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!