Избори 2022

ЦИК БиХ једногласно потврдила резултате Општих избора (ВИДЕО)

Централна изборна комисија БиХ потврдила је на данашњој сједници резултате Општих избора за све нивое.

Чланови ЦИК-а су једногласно гласали за ову одлуку.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић је истакао да од данас теку сви рокови за формирање власти.

ЦИК је обавијестио све кандидате који су освојили мандате на Општим изборима 2022. године, а који су одлучили да одбију освојени мандат, да могу лично у сједишту Централне изборне комисије БиХ (Данијела Озме 7, Сарајево) потписати Изјаву о одбијању мандата, уколико желе да ЦИК БиХ додијели замјенске мандате прије одржавања конституирајућих сједница органа власти у којима су освојили мандат.

На одлуке Централне изборне комисије БиХ о утврђивању изборних резултата је било 13 жалби Апелационом суду БиХ и још 11 жалби Апелационом одјелу Суда БиХ на одлуке које се односе на захтјеве за поновно бројање. На сједници ЦИК-а је саопштено да је Суд БиХ одбио или одбацио.

Према потврђеним резултатима, предсједник Републике Српске је Милорад Додик, а потпредсједници Ћамил Дураковић из реда Бошњака и Давор Прањић из реда Хрвата.

Српски члан Предсједништва у наредном четворогодишњем мандату биће Жељка Цвијановић, бошњачки Денис Бећировић, а хрватски Жељко Комшић.

Потврђени су резултати и за Парламентарну скупштину БиХ у којој ће из Републике Српске највише посланика имати СНСД, а слиједе га СДС и ПДП, док је у Федерацији БиХ највише посланичких мјеста освојио СДА, потом ХДЗ, те СДП.

СНСД је апсолутни побједник избора за Народну скупштину Републике Српске, док по броју освојених мандата слиједе СДС и ПДП.

СДА и ХДЗ побједници су избора за Парламент ФБиХ и кантоналне скупштине.

Подсјећамо, Апелационо вијеће Суда БиХ одбило је жалбу опозиционих странака из Републике Српске да се пониште избори за предсједника и потпредсједнике Републике Српске.

Све жалбе које су поднесене Суду БиХ су одбијене или одбачене.

Самом том чињеницом Централна изборна комисија БиХ данас је објавила званичне резултате Општих избора који су одржани 2. октобра.

Подијели...
Извор
РТРТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!