Привреда

Суша скоро испразнила језеро Билећа (ВИДЕО)

Дуготрајна суша и изузетно лоша хидролошка година испразнила је хидроакумулацију језера Билећа.

Ниво воде спустио се испод коте 353 метра надморске висине, што би могло зауставити агрегате на низводним електранама.

Само у овом мјесецу, када се очекивало просјечних 160 до 180 литара падавина по квадратном метру, у сливу ријеке Требишњице, уз љетње температуре, пало је “сиромашних” десет одсто.

Слика готово празног Билећког језера биљежи се трећи пут од изградње система Хидроелектрана на Требишњици, а ова година као једна од најсушнијих. Од очекиваних, просјечних 1.600 до 1.800 литара по метру квадратном, у сливу Требишњице пало је свега 43 одсто кише. Само у октобру, умјесто просјечних 160 до 180 литара, пало је тек двадесет.

Милан Митровић, извршни директор за управљање системом ХЕ на Требишњици, рекао је да је што се тиче цјелокупне године, ово скоро елементарна непогода у смислу хидрологије, јер од априла није забиљежен значајнији доток.

У ХЕ Требиње 1, у Гранчареву, агрегати могу да раде још неколико дана, до спуштања нивоа воде на 351 метар надморске висине. Тада ће агрегати морати да се зауставе.

Гордан Мишељић, директор ХЕ на Требишњици, рекао је да је преостало још мало залиха које ће искористити у складу са потребама система.

Испуштање воде, мимо агрегата, за сада није у опцији, јер би такав поступак захтијевао низ сложених стручних процедура и консултација са домаћим институцијама. Метеоролози кажу да је овај октобар најсушнији у протекле три деценије на подручју Требиња. Само један дан, дневна температура спустила се испод двадесет степени Целзијусових. 

Наредних дана у сливу Требишњице очекују се прве значајније падавине, али недовољне да побољшају ситуацију у акумулацији Билећа. Тек половином мјесеца могуће је да се стање побољша и производња стабилизује.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!