Наука

Расписан конкурс за стипендију “Владимир Ћоровић”

Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ “Просвјета” – Градски одбор Мостар расписало је конкурс за додјелу стипендије “Владимир Ћоровић” за ученике основних и средњих школа и студенте у школској и академској 2022/2023. години са подручја Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

ФОТО:СПКД Просвјета Мостар

За ученике од шестог до деветог разреда основне школе биће додијељене стипендије у износу од 500 КМ, за ученике од првог до четвртог разреда средње школе 700 КМ, за редовне студенте прве године студија 800 КМ, а за остале редовне студенте и студенте постдипломских студија 1.000 КМ.

Конкурс је отворен од 15. октобра до 15. новембра и може се пронаћи на сајту СПКД “Просвјета”, а све додатне информације могу се добити путем електронске поште на мејл stipendija@prosvjetamostar.org.

“Просвјета” је 1902. године основана управо с циљем стипендирања ђака, а “Просвјетина” стипендија “Владимир Ћоровић” обновљена је прије седам година.

За то вријеме израсла је у највећи стипендијски фонд у Херцеговини, јер је прошле године 150 ученика и студената добило стипендије и награде.

– У протеклих шест година укупно смо додијелили 358 стипендија и прикупили 163.689 евра – саопштено је из мостарске “Просвјете”.

Међу “Просвјетиним” стипендистима некада су били Иво Андрић, Јефто Дедијер, Бранко Радуловић, Светозар и Владимир Ћоровић, а данас је европска шампионка у пливању Лана Пудар, као и најмлађи доктор медицине у Републици Српској Сава Милојевић и још десетине сјаних младих људи.

“Просвјетина” стипендија “Владимир Ћоровић” до сада је подржана од 127 донатора, Мостараца, Херцеговаца и њихових пријатеља и заснована је искључиво на приватним донацијама.

Основни мотив овог пројекта је подстицање образовања и успјеха садашњих и будућих генерација у Херцеговини и окупљање стипендиста око најважнијих животних вриједности, истиче се у саопштењу. 

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!