Федерација БиХ

Гујон позвао Србе из Федерације: Постоје правне могућности да заштитите имовину

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон позвао је Србе из Федерације БиХ, који су изложени ризику да изгубе право над имовином, да дјелују проактивно јер постоје правне могућности да заштите оно што им је припадало.

-Важно је да људи буду проактивни. То јесте некад напорно, али није немогуће. Имамо правне могућности да заштитимо оно што је српско да остане српско, да оно што је припадало људима који су морали да избегну током рата остане у њиховом власништво рекао је Гујон.

Он је истакао да се у Канцеларији за пружање информација и бесплатне правне помоћи лицима која посједују имовину у Федерацији БиХ, које дјелују у Србији и Републици Српској, до сада јавило 9.000 људи и да је покренуто исто толико предмета за остваривање имовинских права, којима је обухваћена укупна површина од око 57.000 хектара.

-Људи треба да се јаве, да се обавесте и упознају да ли је усклађивање у току тамо где су живели и тамо где имају своју имовину. Ако је то већ урађено и ако тек треба да се уради, онда треба да се јаве канцеларијама за правну помоћ – објаснио је Гујон.

У Федерацији БиХ до 1991. године живјела је 541.000 Срба, а данас их је око 56.000 на том простору.

Право на имовину има око 400.000 расељених и избјеглих Срба али, због усклађивања земљишних књига и катастра које се спроводи у Федерацији, постоји ризик да то право изгубе.

Информације и бесплатну правну помоћ у вези са имовином у Федерацији БиХ заинтересовани у Србији могу се добити у Канцеларијама у Београду и Новом Саду. У Републици Српској до сада је отворено шест таквих канцеларија.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!