Република Српска

Ево шта све доноси нови закон о здравственом осигурању

Приједлогом закона о обавезном здравственом осигурању, који би сутра требало да буде разматран у Народној скупштини Републике Српске, предвиђена су већа права за грађане, али и бројне новине којима ће се знатно унаприједити здравствени систем Српске, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Шеранић је навео да су овим законским рјешењем, на иницијативу предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, у оквиру програма нових мјера пронаталитетне политике предвиђени и бесплатни пренатални тестови за све труднице у Републици Српској.

-Једна од новина која ће заживјети након усвајања свих потребних нормативних аката, а коју регулишу управо Закон о здравственој заштити и Закон о обавезном здравственом осигурању, јесте да ће родитељи дјеце до 15 година моћи да буду у пратњи дјетета које се налази на болничком лијечењу, док је сада старосна граница дјетета шест година – рекао је Шеранић за РТРС.

Он је додао да је приједлогом закона о обавезном здравственом осигурању, између осталог, прецизније дефинисана и област лијекова, вантјелесне оплодње, као и бројне друге области, чиме се пацијентима обезбјеђују још већа права и боља здравствена заштита.

Шеранић је рекао да је овим приједлогом закона предвиђено да ће мајкама које „чувају“ трудноћу на боловању бити исплаћен пун износ плате.
-Ослобађање обавезе плаћања партиципације дјеце узраста до 18 година један је од разлога за доношење новог закона о обавезном здравственом осигурању  истиче се у образложењу приједлога овог законског рјешења.
Приједлогом закона о обавезном здравственом осигурању проширена су и права лица обољелих од ријетких болести.

У складу са проширењем права дјеце узраста до 18 година проширена су и права из области стоматолошке здравствене заштите.
-Један од разлога за доношење закона о обавезном здравственом осигурања јесте и усклађивање система здравственог осигурања у Републици Српској са системом здравственог осигурања у земљама ЕУ – пише у образложењу.
Предложеним текстом закона прописан је и начин финансирања дијагностичке процедуре и утврђено право трудницама код којих постоје медицинске индикације на плаћени неинвазивни пренатални тест.

У образложењу се наводи и да је током примјене важећег Закона о здравственом осигурању уочено да је потребно одређена законска рјешења другачије и прецизније дефинисати и уредити.
Важећи Закон о здравственом осигурању донесен је 1999. године, након чега су донесене бројне измјене и допуне овог акта.
Разлог за доношење новог закона налази се и у потреби за бољим уређивањем појединих сегмената система здравственог осигурања, чиме ће се боље прилагодити потребама становништва и осигураће се пружање финансијски доступних, а квалитетних и сигурних здравствених услуга становништву Републике Српске.
Реформом здравственог система тежи се успостављању финансијски одрживог система, који ће омогућити ефикаснију здравствену заштиту и на тај начин побољшати здравље становништва.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!