Друштво

Вукановић не бира ријечи: Цркви и друштву треба лустрација

Како изборна кампања одмиче поједини политичари не бирају ријечи и средства да би се обрачунали са својим неистомишљеницима.

Тако је кандидат за народног посланика у Скупштини Републике Српске Небојша Вукановић коментаришући на свом блогу славу села Орашје у Поповом Пољу искористио прилику да извријеђа Драгослава Бањка предсједника Скупштине града Требиња.

Шта је то толико засметало Вукановићу што је на литургији присуствовао Бањак, иначе кандидат СНСД-а за Народну Скупштину Српске, остаће познато само њему и његовим “саборцима” како популарно назива своје присталице.

Вукановић је Бањка назвао лажним дисидентом, лицемјером и поручио да би му боље било да припрема сједницу Скупштине града Требиња него да придржава кандило Луки Петровићу и свештеницима.

Већ дужи низ година свештенство Српске Православне Цркве трпи увреде од стране Вукановића и готово да нема Србина православца који му није замјерио његове увреде упућене блаженопочившем патријарху Иринеју називајући га најпогрднијим именима.

Вукановић је и неко ко је јавно тврдио да је дао свој допринос да епископ Григорије напусти Херцеговину и оде на службу у далеку Њемачку.

Да његове увреде на рачун Српске Православне Цркве нису никада престале показала је управо и слава у селу Орашје на којој Вукановић није ни присуствовао.

Написао је и то да је наша Српска Православна Црква и даље на великим искушењима и под великим притиском комуниста и да је Цркви, као и цијелом друштву, потребна лустрација и прочишћење како би се “жито одвојило од кукоља”.

На писање Вукановића реаговало је удружење мјештана села Чеваш у Поповом пољу и упутило је оштар протест због тога што је, како су навели, народни посланик Небојша Вукановић исмијавао и политизовао крсну славу цркве посвећене Усјековању главе Светог Јована Крститеља у селу Орашје којој саборно припада и Чаваш, те да од њега очекују јавно извињење.

У саопштењу се наводи да је слава Цркве окупила више од 300 мјештана села Орашје, Чаваш и Дврсница, као и госте, те изражавају огорчење због тога што је овај величанствени и никад већи скуп народа и дјеце Вукановић покушао исмијати и унизити упадицама, политизацијом и квалификацијама недостојним великог празника.

Из Удружења наводе да се Вукановић никада није појавио на слави цркве нити је на било који начин подржао и помогао тежак живот повратника на овом подручју.

Подијели...
Извор
Билећа OnlineСРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!