Република Српска

Свечано отворена савремена Клиника за кардиохирургију на УКЦ Српске

Универзитетски клинички центар Републике Српске постао је водећа здравствена установа у региону. Данас је свечано отворена Клиника за кардиохирургију. Клиника је смјештена у “Јужном крилу” на површини од око 1.500 метара квадратних.

Свечаном отварању присуствовали су предсједница Републике Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Српске Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

ФОТО:Министарство здравља Српске

Церемонији су присуствали и руководство УКЦ-а Републике Српске на челу са генералним директором те установе Владом Ђајићем, министар здравља Србије Златибор Лончар, министри у Влади Српске, представници Републике Српске у заједничким институцијама.

Присуствовали су и медицински радници и бројни грађани.

С поносом могу да кажем да је УКЦ Републике Српске болница 21. вијека и недостајала је ова карика, а то је ова Клиника за Кардиохирургију – рекао је директор ове здравствене установе Владо Ђајић на свечаном отварању.

 – Успјели смо за добробит народа Српске. Од данас Република Српска има своју кардиохирургију – рекао је Ђајић.

Као становник Републике Српске срећна сам што унапријеђујемо наш систем, а као предсједник Српске поносна сам на улагања у овакве пројекте, рекла је предсједница Српске Жељка Цвијановић на отварању Клинике за кардиохирургију на УКЦ Републике Српске.

Министар здравља Србије Златибор Лончар, истакао је да му је неизмјерно драго што присуствује оваквом догађају.

– Оно што није добро јесте да имамо људе који имају све више проблема са кардиоваскуларним болестима. Данас ни најсавременије земље у свијету немају капацитете за лијечење. Будите поносни данас, када сте свједоци отварања овакве Клинике – рекао је Лончар.

Истакао је да је визија Александра Вучића, предсједника Србије, економски јака Србија, а док је тако, каже Лончар, можете да рачунате на нас.

– Увјерио сам се да Ђајић има одличан тим и сараднике и сигуран сам да ће правити још боље резултате – рекао је Лончар.

Премијер Српске Радован Вишковић навео је да је ово пројекат од националног интереса за Српску.

– Од данас, захваљујући визији људи који воде Републику Српску, имамо најмодернију кадриоваскуларну клинику у окружењу. Влада Српске у континуитету улаже у здравство Српске – рекао је Вишковић.

Истакао је да је поносан што Српска може да финансира и на сваки други начин прати потребе грађана.

Клиника за кардиохирургију биће од велике користи пацијентима јер неће више морати да одлазе у иностранство гдје су дугачке листе чекања како би били подвргнути сложеним оперативним захватима из ове области, него ће то моћи обавити у Бањалуци.

Новом клиником исписаће се нове странице историје здравственог система у Српској. Клиника за кардиохирургију смјештена је у објекту “Јужно крило” и површине је више од хиљаду метара квадратних.

Састоји се од четири операционе сале опремљене по свјетским стандардима, те од амбуланти и простора за припрему и опоравак пацијената.

Већ у јуну су почеле операције витално угрожених пацијената у овој Клиници и да је до сада оперисано 40 пацијената.

Оно што је посебно битно – јесте да пацијенти више неће морати ићи у иностранство и чекати на операције већ ће то све моћи урадити у Бањалуци.

У помоћ нашим љекарима долазиће и стручњаци из Србије.

Подијели...
Извор
АТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!