Друштво

У Билећи обиљежено 30 година Седмог извиђачко-диверзантског одреда (ВИДЕО)

У Билећи је обиљежена 30. годишњица од формирања Седмог извиђачко-диверзантског одреда Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске.

Јуришни одред Власеница на свим ратиштима широм Републике Српске учествовао је у ослобађању, због чега је важио за синоним слободе, рекао је данас некадашњи члан Команде ове елитне јединице Војске Републике Српске Миле Симанић.

Симанић је напоменуо да ова јединица од самог оснивања није имала предаха, већ је све вријеме била у покрету.

– На свим ратиштима широм Републике Српске учествовали смо у ослобађању. Ми смо у своје књиге забиљежили више од 710 бораца, али то су само они који су са нама били дуже од седам дана – рекао је Симанић, који је предсједник Општинске борачке организације.

Симанић је истакао да је Јуришни одред карактерисало снажно јединство, које данас траже од насљедника.

– Гдје год смо дошли били смо синоним слободе – рекао је Симанић и напоменуо да сви погинули, нестали и умрли борци, и овог одреда, али и Војске Републике Српске, заслужују велику пажњу и да не буду заборављени, будући да су креатори једне странице српске историје.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић истакао је данас да је Јуришни одред имао велики задатак – да сачува своју територију и народ и да не дозволи да се понови оно из четрдесетих година прошлог вијека, када је српски народ побијен.

Он је истакао да су јуришници били посебни, а 80 одсто су били млади и голобради, храбри и смјели, наводећи да је он тада имао 23 године.

– Као начелник општине данас се максимално трудим да помогнем све припаднике Јуришног одреда и све друге борце. Ми који смо преживјели одајемо данас част и поштовање за 42 пала јуришника и 320 бораца из Власенице који су дали свој живот за отаџбину – рекао је Краљевић новинарима.

Краљевић је подсјетио да је ова јединица била продукт више мањих формација које су се у том моменту ујединиле.

– Оно што смо успјели да урадимо је историјско и не смије бити заборављено. Треба да се поносимо и све људе који су дали своје животе никад не заборавимо. Хвала Влади Српске, премијеру Вишковићу и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику јер воде бригу о условима у којима живимо и помажу борцима – рекао је Краљевић.

Он је поручио да је Република Српска светиња српског народа, која треба да се чува.

Кроз Јуришни одред током протеклог рата прошло је више од 700 бораца, а у различитим периодима јединица је имала од 130 до 160 војника, од којих је погинуло 18.

Борци који су чинили Јуришни одред нису били само из Власенице, већ и шире регије – Милића, Шековића, Братунца, Сребренице, Зворника и из других општина – Лакташа, Бањалуке и из Србије.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!