Република Српска

Влада Српске: ИРБ ће примати депозите и обављати унутрашњи платни промет

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о допуни Закона о банкама Републике Српске, по хитном поступку.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби усклађивања са Законом о Инвестиционо-развојној банци Републике Српске. Законом се предлаже, да поред пословних комерцијалних банака, и Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБРС) може обављати послове примања новчаних депозита или других повратних средстава, и то у складу са овлашћењем за обављање тих послова утврђеним законом којим се уређују њено оснивање, правни статус и дјелатност.

Имајући у виду да су се услови на финансијском тржишту значајно измијенили од оснивања ИРБРС, било је неопходно извршити стратешко прилагођавање пословања ИРБРС развојним циљевима Републике Српске, а која питања су била разматрана у оквиру Пројекта Свјетске банке – Јачање банкарског сектора, који је реализован у периоду од 2018. до 2021. године.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Инвестиционо-развојној банци Републике Српске, по хитном поступку, којим су проширене дјелатности Инестиционо-развојне банке Републике Српске, тако да поред већ прописаних дјелатности, Банка може обављати и дјелатности примања новчаних депозита и обављање платног промета.

Такође, Влада Републике Српске утврдила је и Приједлог закона о допуни Закона о унутрашњем платном промету, по хитном поступку, којим је предвиђено да послове платног промета може обављати и Инвестиционо-развојна банка Републике Српске у складу са овлашћењем за пружање тих услуга утврђеним законом којим се уређују њено оснивање, правни статус и дјелатност.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!