Република Српска

Мазалица: Неконтролисана градња соларних/вјетро електрана води ка колапсу

Народни посланик у скупштини Српске и директор оперативног подручја Бања Лука у Електропреносу БиХ, Срђан Мазалица, коментарисао је на свом „X“ налогу неконтролисану градњу соларних и вјетропаркова у Републици Српској наводећи да их треба звати „неуправљивим“ изворима енергије.

-Овакав назив, поменутих извора енергије, би нас подсјећао на опасност њихове неконтролисане изградње по стабилност електроенергеског система Републике Српске, навео је Мазалица.

Мазалица је рекао да градња електрана у Српској, из обновљивих извора енергије, мора да буде ограничена и то под условом да ФБиХ ограничи своје капацитете и да се при томе обезбиједи балансирање.

-Република Српска не би требала изградити више од 400 MW таквих капацитета, још под условом да се обезбиједи балансирање и под условом да се и ФБиХ придржава правила да ће имати мање од 20% у односу на укупну инсталисану снагу, навео је он.

Мазалица је навео важност термоелектрана и њихову потребу у електроенергетском систему код балансирања енергије усљед непредвиђених испада генератора и варијација у производњи енергије из обновљивих извора.

-Уз испаде генератора, варијација у производњи због лошијег квалитета угља и варијација у потрошњи, варијације у производњи соларних електрана и вјетроелектрана траже балансирање што значи да нам опет требају термоелектране као системска резерва усљед непредвидивости производње соларних/вјетро електрана. Или батеријска складишта 0,4 MWh/MW минимално, за шта потребан литијум. Или гасне електране које не можемо градити јер САД и ЕУ не дају Руски гас, рекао је Мазалица.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
Билећа Online

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!