Привреда

Требиње и Гацко извлаче привреду источне Херцеговине

Иако је привреда у мањим срединама источне Херцеговине на кољенима, просјек у основним показатељима финансијског пословања још извлачи Требиње, али у некој мјери и Гацко, гдје се привреда највећим дијелом ослања на електроенергетски и прерађивачки сектор.

И док се у Требињу, паралелно с енергијом и прерађивачком индустријом, компаративна предност даје интензивном развоју пољопривредно-прехрамбене производње и развоју туристичке понуде, у Гацку се предност даје производњи струје, али и пољопривредним и туристичким потенцијалима.

Охрабрује податак да је РиТе Гацко у јануару произвео највише електричне енергије у систему “Електропривреде РС” и премашио властити план производње за пет процената, а с обзиром на то да се готово цјелокупна привреда наслања на овог гиганта, Гацко има позитивно привредно пословање.

С друге стране, предузећа у источној Херцеговини ипак неминовно и даље иду у стечаје, а, према ријечима предсједника Окружног привредног суда Требиње, судије Смајила Беговића, током 2023. године је у овом суду запримљено пет стечајних предмета у привредним колективима на подручју источне и старе Херцеговине, док је ријешено 11, а тренутно је у раду седам предмета.

“Током 2023. године на подручју које покрива Окружни привредни суд у Требињу, а то су подручје града Требиња, те општина Билећа, Гацко, Невесиње, Берковићи, Љубиње, Фоча, Калиновик и Чајниче, основана су 73 нова привредна субјекта”, навео је судија Беговић, али, како додаје, о томе да ли и колико нове фирме доприносе побољшању општег стања привреде каже да судови не воде такве евиденције.

У требињској Градској управи, међутим, тврде да сваки нови привредни субјект даје и корист друштвеној заједници, а према посљедњим анализама ти приходи су знатно већи у односу на раније показатеље.

Тако је и на посљедњем скупштинском засједању, које се бавило привредним темама, изнесен податак да су укупни приходи 346 пословних субјеката са подручја Требиња у 2022. години износили милијарду и 600 милиона марака, што је за 29% више у односу на годину прије, а збирни финансијски резултат привреде је позитиван, с утврђеном добити од 73,6 милиона марака, иако је та добит, због истовремено значајно повећаних расхода пословних субјеката, знатно мања него у ранијем периоду.

“Ми и даље највеће учешће у приходима од пословне дјелатности имамо у домену електричне енергије, на шта отпадају двије трећине, а остатак на прерађивачку индустрију, трговину и грађевинарство, док се, према Стратегији развоја града Требиња 2018-2027, даје предност интензивном развоју пољопривредно-прехрамбене производње и развоју туристичке понуде и предузетништва у туризму”, истиче градоначелник Мирко Ћурић.

Он додаје да су значајне развојне могућности у предузетничкој области, за коју и Градска управа дијели подстицајна средства, те да на подручју града активно дјелује више од 500 предузетника – највише занатлија, али и угоститеља, трговаца, ауто-превозника, с тим да стотинак предузетника има милионске приходе и биљеже знатно повећање.

Иако су предузећа, која се у Херцеговини гасе у стечајима, у ствари била без имовине, у Окружном привредном суду кажу да су у посљедње три године имали рочишта везана само за таква предузећа, тако да није ни могло бити наставка производње ни у једном од њих.

“У свим привредним субјектима у којима постоји шанса за ревитализацију било које врсте она се без одлагања и спроводи”, навео је на крају судија Беговић.

У Требиње се истовремено слива и највише инвестиција и аплицирају инвеститори, а узлазну путању, којом овај град иде посљедњих година, још ће више повећати градња у Пословној зони Волујац и радови на Слободној зони.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!