Република Српска

Лакета: Шмит није високи представник. Границу прешао као дипломата Њемачке

Кристијан Шмит није именован адекватном резолуцијом УН и самим тим није високи представник, рекао је директор Службе за послове са странцима Жарко Лакета, везано за боравак Кристијана Шмита у БиХ.

– У вези сталних натписа у средствима јавних информисања желим информисати јавност да појединци своје интерпретације незаконитог дјеловања, сматрају за “свето слово” – рекао је Лакета и подсјетио да Резолуција каже да стране захтијевају постављање високог представника, који ће бити именован у складу са релевантним резолуцијама Савјета безбједности УН-а.

Истакао је да је Шмит гранични прелаз прешао као посланик, односно као дипломата Њемачке, а не као дипломата УН.

– Дозволили смо да грађанин Њемачке мисли да је донио Закон – сматра Лакета.

Подсјетио је да Закон у БиХ доноси Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине, Народна скупштина Републике Српске као и Парламент ФБиХ.

– Својим неовлаштеним активностима доводи до урушавања Уставног поретка Босне и Херцеговине. Пошто сви сматрају да се могу понашати мимо Закона, сваки представник Републике Српске у институцијама Босне и Херцеговине ће по Закону штити интересе Републике Српске и предсједника Милорада Додика – рекао је Лакета и поручио да неће дозволити класичну замјену теза.

Није добро да се и ми, каже Лакета, представници из Републике Српске, не понашамо по Закону јер тренутно смо једини који штите Дејтонски мировни споразум.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!