ПривредаТребиње

Електропривреда Српске раскинула Колективни уговор

Колегиј директора Мјешовитог холдинга „Електропривреда Републике Српске“ донио је данас Одлука о отказивању Колективног уговора за запослене у Електропривреди Српске.

На колегију, који је одржан 20. окторбра, разматрана је актуелна проблематика у раду и пословању Холдинга.

“Имајући у виду јасне одредбе Закона о електричној енергији и акте Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске, које дефинишу да је дјелатност дистрибуције строго регулисана дјелатност, те да електродистрибутивна предузећа у систему Холдинга имају обавезу да своје пословање прилагођавају регулаторно одобреним оквирима, донесен је једногласан закључак о потреби одвојеног колективног преговарања“, навели су из ЕРС-а.

Слиједом наведеног, а на основу запримљених одлука и поднесака од стране дистрибутивних предузећа, којим су исти истакли неопходност одвојеног колективног преговарања са синдикалним организацијама у својим предузећима, и повлачења сагласности и овлаштења да се у њихово име преговара, 3. новембра је донесена Одлука о отказивању Колективног уговора за запослене у МХ “Електропривреда Републике Српске”.

У складу са одредбама Закона о раду, одредбе Колективног уговора важе највише 60 дана од дана подношења отказа Колективног уговора, а у року од 15 дана Послодавци у систему МХ „ЕРС“ имају законску обавезу да отпочну преговарање са синдикалним организацијама у својим предузећима, а све с циљем закључења Колективног уговора код послодавца.

“Интенција је да се с обзиром на електропривредне дјелатности, одвојено посматрају електродистрибутивна предузећа, производна предузећа и Матично предузеће које се бави трговином и снабдијевањем електричном енергијом“, додаје се у саопштењу.

С тим у вези Послодавац МХ „ЕРС“ МП а.д. Требиње је упутио позив за преговоре са Сидникалном организацијом Матичног предузећа за сриједу, 15. новембра.

Како кажу у ЕРС-у, у процесу одвојеног колективног преговарања је битно сагледати сва примања запослених, са основним циљем раздвајања рада од нерада, и покушати изнаћи могућности за већа примања радника у производним предузећима.

Подијели...
Извор
АТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!