ПривредаРепублика Српска

Синдикат ЕРС-а пријети штрајком због раскидања Колективног уговора

Одлука Колегијума директора Мјешовитог холдинга “Електропривреда Републике Српске” (МХ ЕРС) да откаже Колективни уговор за запослене у Електропривреди РС, изазвала је огорчење синдикалаца ЕРС који су затражили хитне преговоре са послодавцем називајући одлуку нападом на егзистенцију радника, те директим позивом да се изађе на улицу.

Подсјетимо, Колегијум директора донио је Одлуку о отказивању Колективног уговора за запослене 3. новембра, а Синдикалној организацији Матичног предузећа упућен је позив за преговоре о закључењу колективног уговора за сриједу, 15. новембар.

“У процесу одвојеног колективног преговарања битно је сагледати сва примања запослених, са основним циљем раздвајања рада од нерада и покушати изнаћи могућности за већа примања радника у производним предузећима. Имајући у виду јасне одредбе Закона о електричној енергији и акте Регулаторне комисије за енергетику РС, те да електродистрибутивна предузећа у систему Холдинга имају обавезу да своје пословање прилагођавају регулаторно одобреним оквирима, донесен је једногласан закључак о потреби одвојеног колективног преговарања”, пише у саопштењу.

Поводом ове одлуке, засједао је Одбор синдиката ЕРС-а, а након сједнице поручено је да колективни уговор за раднике Електропривреде значи “Свето писмо”.

“Све оно што не пише у закону, дефинисано је Колективним уговором, а када се он једнострано откаже, значи да он важи још 60 дана, с тим да се у року од 15 дана послодавац и радници морају састати”, рекла је Кораљка Ковачевић-Марков предсједница Синдикалног одбора Матичног предузећа ЕРС.

Уколико не дође до састанка, упозорила је да су радници спремни на штрајк.

“Не презамо од тога да урадимо оно што је задатак синдиката, све у циљу заштите права радника, па и оне радикалне мјере, а то је штрајк”, рекла је Ковачевић – Марков.

Жељко Тепавчевић, предсједник Синдиката радника РиТЕ “Гацко” поручио је да отказ Колективног уговора није урађен у складу са законом.

“Ми не желимо појединачне преговоре и уговоре. Отказивање колективног уговора смо доживјели као напад на егзистенцију радника. Ово је позив радницима да изађу на улицу”, рекао је Тепавчевић.

О ситуацију у овом сектору синдикалци су разговарали и са министром енергетике и рударства РС Петром Ђокићем, који је рекао да је важно да све стране покажу висок ниво одговорности и разумијевања према улогама које свако има у цјелокупном систему, као и према сваком од око 9.000 радника који је стуб тог система.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!